Tilaa
Uutiset

Merivartiosto valvoo vesiliikennettä tehostetusti viikonloppuna

27.08.2010

KirjoittajaKiti Westerback

Rajavartiolaitos

Merivartiosto suorittaa tehostettua vesiliikennevalvontaa huvilakauden päättäjäis-/ venetsilaisviikonloppuna Kokkolan ja Kristinankaupungin välisellä merialueella sekä saaristossa.

Erityisesti kiinnitetään huomiota kuljettajien kuntoon sekä lakisääteisiin turvallisuusvälineisiin ja -laitteisiin, kuten mm. merenkulkuvalot. Merenkulkuvaloja tulee käyttää auringon laskun ja nousun välisenä aikana.

Lisäksi suoritetaan nopeusvalvontaa nopeusrajoitusalueilla. Nopeusrajoitukset ilmoitetaan yksikössä km/h.

Vesiliikennejuopumuksen raja on 1 promille.

Vesilläliikkujan muistilista
Toimintasi vaikuttaa suoraan omiin ja läheistesi mahdollisuuksiin selvitä onnettomuudesta. Tunne vastuusi, sillä apu ei merellä aina saavu nopeasti.
Alkoholin nauttiminen ei sovi vesillä liikkumiseen. Nauttiessasi alkoholia saatat muut veneessä olijat ja vesillä liikkujat tarpeettomaan vaaraan. Lisäksi toimintakykysi onnettomuuden kohdatessa laskee.
Vesilläliikkuminen vaatii tietoa ja taitoa. Velvollisuutesi lähimmäisiäsi ja muita merenkulkijoita kohtaan on opetella merenkulkua, merimiestaitoja, meriteiden sääntöjä, ensiaputaitoja ja toimintaa hätätilanteissa ennen veneilemään lähtöä.
Ota huomioon muut veneilijät ja vesillä liikkujat, äläkä häiritse ammattimerenkulkijoiden työtä liikehtimällä liian lähelle omaa alustasi suurempia kauppa-aluksia. Suorita väistötoimenpiteet aina ajoissa ja tarpeeksi selvästi.
Pidä pelastusliivit ylläsi, se on paras henkivakuutuksesi.
Huolehdi veneesi kunnosta jatkuvasti ja muista aina ennen vesille lähtöä tehdä vähintään silmämääräinen lähtötarkastus. Huolehdi myös polttoaineen riittävyydestä.
Hätätilanteessa pelastusviranomaiset voivat paikantaa matkapuhelimesi sijainnin. Jos veneessäsi ei ole VHF-radiota, on erittäin tärkeää pitää matkapuhelin jatkuvasti toimintakuntoisena huolehtimalla akun latauksesta ja puhelimen roiskesuojauksesta.
Suunnittele reittisi aina etukäteen ja arvioi matkan riskit. Seuraa säätiedotuksia ja varaa matkaan riittävästi aikaa siten, että et joudu sään huonontuessa ottamaan tarpeettomia riskejä.
Tunne vastuusi saaristoamme ja järvimaisemaamme kohtaan. Niiden säilyminen puhtaana myös seuraaville sukupolville on jokaiselle vesillä liikkujalle kunnia-asia. Muovin, kemikaalien ja metallin hajoaminen vedessä kestää sadoista vuosista tuhansiin vuosiin.
Aluksen päällikkönä sinulla on kunniatehtävä, mutta muistathan, että päällikkönä vastuusi veneestä, sen matkustajista ja varusteista on jakamaton kaikissa tilanteissa.

Kuva ja lähde: Rajavartiolaitos 

 

Lue myös nämä

X