Tilaa
Jutut

Meripelastusseuran muistilista syysveneilyyn

Kylmyys, pimeys ja aallokko kun tuovat vesillä liikkumiseen näin syksyn tullen omat lisähaasteensa.

21.10.2020

KirjoittajaJukka Hiiro

Jos aikoo syksyn edetessä yhä jatkaa veneilyä, on hyvä tiedostaa muuttuneet olosuhteet, muistuttaa Suomen Meripelastusseura. Kylmyys, pimeys ja aallokko kun tuovat vesillä liikkumiseen näin syksyn tullen omat lisähaasteensa.

Meripelastusseuran mukaan kaikki liikkeelle lähtöä edeltävät toimenpiteet ja tarkastukset kannattaa nyt tehdä korostetun huolellisesti. Myös esimerkiksi kylmenevään säähän on hyvä varustautua.

”Kun muistetaan kunnioittaa syksyisiä olosuhteita, voi vesillä nauttia turvallisin mielin vielä hyvän tovin. Kulkuvalojen toimivuus kannattaa tarkastaa viimeistään nyt, sillä ilman kulkuvaloja on varhain pimenevissä illoissa mahdotonta arvioida veneiden suuntaa ja nopeutta”, Meripelastusseuran tekninen päällikkö Taneli Mauno muistuttaa.

Alla olevat ohjeet on Meripelastusseura koonnut Kotkan Meripelastusyhdistyksen puheenjohtajan ja pelastusvene Kotkan päällikkön Tapani Tiitisen avustuksella.

  • Kaikkien veneessä olijoiden on myös tiedettävä, mistä pelastusvälineet löytyvät ja miten toimitaan hätätilanteessa. Pelastusliivit kannattaa pitää päällä aina vesillä oltaessa.
  • Matkapuhelin on myös yksi turvallisuusvaruste, jonka toimivuudesta pitää huolehtia; varmistaa, että akussa on latausta sekä pitää laite kuivana ja mielellään myös lämpimässä. Yllättävän moni kännykkä hyytyy kylmässä.
  • Uusi laki edellyttää reittisuunnitelman tekemistä, jos suuntaa yhtään kotivesiä pitemmälle. Suunnitelma ja aikataulu pitää kertoa kotiväelle ja myös ilmoittaa, jos siihen tulee muutoksia.
  • Navigointitaitojen merkitys korostuu syksyllä. Pimeä tulee aikaisin ja sää voi muuttua hyvin nopeasti. Veneessä pitää aina olla ajantasainen merikartta. Paperinen sellainen. Sähköiset navigointilaitteet ovat vain apuvälineitä.
  • Pimeällä liikuttaessa on veneessä syytä olla myös tutka, jonka käyttöön kannattaa totuttautua jo ennen syksyn tuloa. Tähystämistä ei saa kuitenkaan koskaan unohtaa.
  • Kulkuvalot ja niiden oikea käyttö ovat olennaisen tärkeitä syyspimeällä.
  • Syyssäillä vesille lähtiessä kannattaa suosia kerrospukeutumista, jonka päällimmäinen kerros on sekä veden- että tuulenpitävä. Myös varavaatteet on hyvä olla mukana.
  • Jos joudut ongelmiin vesillä, pyydä apua mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Pienikin ongelma voi syksyn olosuhteissa kehittyä nopeasti vaara- tai hätätilanteeksi. Älä siis kursaile avun pyytämisessä.
  • Syksyn tulo kannattaa huomioida myös veneen kiinnityksessä. Köysien tulee olla kunnossa. Jos mahdollista, kannattaa kiinnittää vene keula venesataman sisääntuloaukkoon päin. Silloin aallokko ei lyö niin helposti veneeseen. Syksyllä veneen tilanne on hyvä käydä tarkistamassa päivittäin.

Lähde: Suomen Meripelastusseura.

Lue myös nämä

X