Tilaa
Uutiset

Meripelastusseura näyttelee tositilannetta

20.02.2011

KirjoittajaPiia Simola

Markus Varis 

Mäyräkoiraa ei kannata ottaa vesille. Nytkin pariskunta soutelee kaikessa rauhassa tyynissä maisemissa. Sää on leuto ja aurinkoinen, mutta retkelle mukaan otetulla pienellä Köpi-koiralla riittää virtaa enemmän kuin soutuveneessä. Ja kuten vesillä usein, mäyräkoira koituu kohtaloksi – olkoonkin se tällä kertaa pullotusinan sijaan pehmeä ja nelijalkainen.

Läts, utelias hauva tippuu veteen. Isompi läts, paniikissa seisomaan hätäillyt omistaja putoaa perässä.

Kohtaus näytellään Suomen Meripelastusseuran meripelastusnäytöksessä osastolla 2b11, mutta aivan yhtä hyvin se voisi kertoa jostain viime kesän päivästä. Vuonna 2010 Meripelastusseura auttoi lähes 2 800 ihmistä ja 1 000 alusta. Seura hoitaa yli neljänneksen koko maan meripelastustehtävistä.

Lämmittele hädässä

– Äiti, äiti, huutavat merihätään joutunutta pariskuntaa näyttelevät Senni Jokinen ja Jaakko Heikkilä Meripelastusseurasta.

Äitiä ei näy, mutta paikalle saapuu kaksi seuran pelastajaa, Roosa Voima ja Mikko Visa. Pinturi hyppää veteen auttamaan uhria, naruttaja vetää tämän köydellä turvaan. Lopuksi uhri laitetaan hypotermiapussiin.

– Jos vedessä joutuu odottelemaan apua pelastusliiveissä, kannattaa kellua sikiöasennossa. Ideana on suojata kohdat, joissa iho on ohuimmillaan, eli laittaa kädet, nivuset ja kainalot kiinni, nilkat yhteen ja ranteet vedenpinnan yläpuolelle. Näin pysyy lämpimänä, Jaakko Heikkilä neuvoo.

Dennis Ekström ja Tommi Lehmuskoski yleisöstä uskaltautuvat kokeilemaan pelastuspukuja altaassa.

– Näyttää, kuin olisi käynyt salilla, mutta se on vain ilmaa, heitä kiusoitellaan.

Noviisit pärjäävät hyvin. Letkassa uidaan sulavasti: kun on monta jonossa, voi levähtää vuorotellen. Ryhmäkellunnassakaan lämpö ei karkaa keneltäkään.

Toveri turvaa antaa. Ja Meripelastusseura.

Kuva: Markus Varis

 

Lue myös nämä

X