Tilaa
Uutiset

Meripelastajat valmiina auttamaan

10.05.2011

KirjoittajaKiti Westerback

 Kiti Westerback

Vapaaehtoisten meripelastajien päivystyskausi 2011 on alkanut. Suurin osa eteläisen Suomen pelastusaluksista on jo hälytysvalmiudessa ja myös muualla maassa alukset lasketaan vesille toukokuun aikana.

Kauden ensimmäinen avustustehtävä suoritettiin 2. toukokuuta Joensuussa, missä polttoaineen syöttöviasta kärsinyt moottorivene hinattiin kaupungin venesatamaan.

Pelastusalukset päivystävät alle puolen tunnin hälytysvalmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa koko avovesikauden ajan. Viikonloppuisin ja loma-aikoina ollaan yleensä liikkeellä tai välittömässä lähtövalmiudessa.

Juhannuksen Operaatio Meritähti tuo kerralla vesille koko Meripelastusseuran kaluston. Kaikkiaan vesilläliikkujien turvana toimii 150 pelastusalusta ja 2 000 vapaaehtoista meripelastajaa rannikolla ja sisävesillä Hankoniemeltä Inarinjärvelle.

Viime vuonna Meripelastusseuran miehistöt lähtivät hälytystehtävään 1 281 kertaa. Apua sai 2 677 ihmistä ja 1 046 alusta. Todennäköisesti varmalta menehtymiseltä pelastettiin 18 ihmistä. Seuran yksiköt suorittavat yli neljänneksen kaikista rannikkomme meripelastustehtävistä.

Meripelastuksen hälytysnumero on 0204 1000. Sisävesillä apua saa yleisestä hätänumerosta 112.

Veneen varusteet ja miehistön taidot kuntoon 

Vapaaehtoisille meripelastajille tulevista avunpyynnöistä valtaosa tulee huviveneilijöiltä ja johtuu veneen teknisestä viasta, huollon laiminlyömisestä tai kuljettajan merimiestaidollisesta virheestä. Usein ongelmilta olisi vältytty veneen asianmukaisella huollolla ja varusteiden tarkistamisella.

Ennen vesille lähtöä muista:

– tarkista veneesi turvavarusteet, kuten pelastusliivit, sammuttimet ja hätämerkinantolaitteet

– tarkista myös viestintävälineiden toiminta (ml. VHF-puhelin)

– varmista, että veneessäsi on riittävästi polttoainetta

– tee reittisuunnitelma ja muista kertoa se myös kotiin jääville

– tutustu säätiedotuksiin ja muista seurata niitä myös matkan aikana

– pelastusliivit kannattaa pitää päällä aina vesillä oltaessa

– säännöllisin väliajoin on hyvä kerrata merimiestaidon perusasiat ja vesiliikenteen säännöt, kuten väistämissäännöt.

 

 

Lue myös nämä

X