Tilaa
Merimiestaidot ja turvallisuus

Merimiestaidot: Väistä ajoissa – kohteliaisuus kunniaan

Merimiestaitojen perusasioita on väistämissääntöjen tunteminen sekä niiden noudattaminen. Vesillä ei ole etuajo-oikeuksia, vaan väistämisvelvollisuuksia.

28.08.2018

KirjoittajaMatti Murto ja Trafi

KuvaajaJarmo Vehkakoski

Pelkästään sillä, että saavuttava väistää, vasemmalta tuleva väistää ja moottorivene väistää purjevenettä pärjää aika hyvin. Moottorivoimalla liikkuva purjevene katsotaan moottoriveneeksi, jolla ei ole erityisoikeuksia muihin veneisiin nähden.

Purjehtijat väistävät keskenään siten, että jos tuuli on samalla puolella, tuulen yläpuolella oleva antaa tilaa ja jos tuuli on eri puolilta, väistää se, jolla tuuli on vasemmalta puolelta.

Meriteiden säännöissä määrätään, että veneen, myös purjeveneen, on väistettävä laivaa, jonka turvallista kulkua rajoittaa sen suuri syväys. Veneilijän on aina hyvä välttää tiukkoja kohtaamistilanteita laivojen kanssa. Laiva ei välttämättä pysty tekemään nopeita väistöliikkeitä tai nopeuden muutoksia, ja näin saattaa helposti aiheutua vakavia vaaratilanteita.

Väistä ajoissa

On selvää, että väistämisen tulee tapahtua ajoissa ja perän puolelta. On myös hyväksyttävä, että väistämiseen voi liittyä myös vauhdin hiljentäminen; tämä osa väistämisestä tuntuu vaikealta.

Asutuskeskusten lähellä on varsinkin viikonloppuisin vilkasliikenteisiä väyliä. Silloin on asennoiduttava liikkumaan sääntöjen mukaan tuttuun oikeanpuoleisen liikenteen malliin.

Väylällä ajettaessa navigointi on usein retuperällä ja mennään virran mukaan. Kiusallista on kohtiajo: pidetään toista venettä ohjailumerkkinä ja väistö tapahtuu vasta viime tingassa.

Aika usein kuulee myös peränpitäjälle annetun ohjeen ajaa jotakin saarta tai niemenkärkeä kohti. Jostakin syystä saarten väliseen salmeen suuntaaminen on harvinaisempaa. Väylät kulkevat harvoin saarten läpi, mutta asia on tietysti toinen, jos saaren rannassa on kummeli tai linjataulut.

Lue juttu väistämissäännöistä Vene-lehdestä 1/2006

 

 

Lue myös nämä

X