Tilaa
Jutut

Merimelonnan alkeiskurssilla: Melonta on fysiikkalaji

Merimelonnan peruskurssilla ei vielä välttämättä ehdi rakastua lajiin, saatikka opi hallitsemaan kajakkia täysin.

10.07.2019

KirjoittajaTanja Paananen

KuvaajaAnton Reenpää/Otavamedia

Oikean tekniikan oppimisessa on hyödyksi, jos keskivartalon lihakset ovat hyvässä kunnossa. Lantion ja selän liikkuvuudestakaan ei ole haittaa. Mitä liikkuvampi lantio ja keskivartalo sitä helpompi kajakkia on hallita. Melonta on myös oiva laji niska- ja hartiakivuista kärsivälle.

Kajakissa ei nojata rennosti selkätukeen, vaan asento on ryhdikäs täysistunta. Mela isketään veteen suorilla käsillä, niin kuin iskisi keihäällä kiinni saaliiseen. Melan vetopuolen jalka työntää ja vastakkaisen puolen jalka joustaa samalla kun koko vartalo on tehokkaasti mukana liikkeessä.

Jalkatuet kajakin aukon sisällä säädetään sopivalle etäisyydelle, niin, että polvet mahtuvat koukistumaan ja ojentumaan. Jalkojen työskentelyä voisi kuvailla samankaltaiseksi kuin polkuveneessä, mutta ilman pyöriviä polkimia. Liike on virtaavaa ja katkeamatonta.

Kurssin toinen päivä käynnistyi tuulen saattelemana. Tuulen nopeus oli noin 7 m/s, mikä toi oman haasteensa merellä melomiseen ja kajakin hallintaan. Samoin kuin veneilijän on melojankin tarkkailtava sääennusteita ja tuulia ennen vesille lähtöä.

Lue juttu Vene-lehdestä 7/2019.

Katso videolta tunnelmia melontakurssilta.

Lue myös nämä

X