Tilaa
Arvostelut

Meren muisti

16.11.2023

Kirjoittajalauri kaira

Petra Rautiainen on Pohjois-Savosta kotoisin oleva kirjailija ja toimittaja. Hän on inspiroitunut Lapin luonnosta ja on matkaillut arktisilla alueilla ympäri maailmaa. Omien sanojensa mukaan kirjoittaminen on hänelle tapa hahmottaa ja ymmärtää maailmaa. Rautiaisen esikoisteos Tuhkaan piirretty maa oli ilmestyessään kiitelty ja palkittu.

Esikoisteoksen käsitellessä Lapin jälleenrakennusaikaa, keskittyy hänen uusin romaani Meren maa 1980-luvun Norjan Ruijaan ja Pohjoisen jäämeren rannalle. Teoksen keskiössä on kveenitaustainen Aapa, joka palaa Yhdysvalloista takaisin vanhaan kotikyläänsä, jonka on jättänyt taakseen vuosikymmeniä aikaisemmin.

Kirja rakentuu päähenkilön monimutkaisen luonto- ja menneisyyssuhteen ympärille. Ilmastonmuutos näkyy 1980-luvulla lähinnä öljy-yhtiöiden raporteissa, mutta viitteitä tulevaisuudesta nähdään arktisilla vesialueilla.

Rautiainen kirjoittaa tiiviisti, mutta siitä huolimatta hänen kuvauksensa Pohjoisen jäämeren ja sen rantojen asukkaiden elämästä sekä luonnosta on todella konkreettinen. Kirjaan on helppo uppoutua ja se on nopealukuinen.

Meren maa on suolanmakuinen teos, joka laajentaa lukijansa ajattelua ja on siten lukemisen arvoinen.

Tekijä Petra Rautiainen
Kustantaja Otava
Hinta 27,95 €

suomalainen.com

Lue myös nämä

X