Tilaa
Mainos

Maksuhäiriömerkinnästä on pian mahdollista päästä eroon kuukaudessa – myös ulosottovelkojen poismaksuun voi löytyä ratkaisu uudesta pankista

Bluestep Bank on toimintansa alusta alkaen mahdollistanut oman asunnon oston heille, joiden asuntolainahakemuksen perinteiset pankit ovat hylänneet. Joulukuussa voimaan astuvan lakiuudistuksen myötä pankki voi jatkossa auttaa myös pääsemään nopeammin eroon rasitteena olleesta maksuhäiriömerkinnästä ja ulosottovelasta.

14.11.2022

KirjoittajaBluestep Bank

Lakiuudistus maksuhäiriömerkinnän säilytysajasta – mistä siinä on kyse?

Joulukuun ensimmäisenä päivänä voimaan astuvan lakiuudistuksen myötä maksuhäiriömerkintä poistuu luottotiedoista kuukauden kuluttua siitä, kun siihen liittyvä maksu tai velka on raportoitu suoritetuksi. Yhtenä suurena erona nykyiseen lakiin on lisäksi se, ettei uusi maksuhäiriömerkintä pidennä toisten merkintöjen voimassaoloaikaa – kaikki merkinnät ovat siis itsenäisiä. Tällä hetkellä maksuhäiriömerkintä näkyy henkilön luottotiedoissa vähintään kaksi vuotta ja sen voimassaoloaika voi pidentyä entisestään uuden merkinnän myötä.

– Lakiuudistuksella on suuri vaikutus monen ihmisen elämään. Vanhan maksuhäiriömerkinnän seurauksista voi joutua kärsimään usean vuoden ajan, vaikka tällä hetkellä omat raha-asiat olisikin hoidettu moitteettomasti, kertoo Bluestep Bank Suomen maajohtaja Petri Matikainen.

Bluestep Bank voi auttaa pääsemään eroon maksuhäiriömerkinnästä

Usealta Bluestep Bankin asiakkaalta löytyy taustalta maksuhäiriömerkintä, joka on estänyt asuntolainan saamisen perinteiseltä pankilta. Osalla maksuhäiriömerkintä näkyi luottotiedoissa maksetusta velasta huolimatta ja osalla puolestaan oli vielä jäljellä maksamatonta ulosottovelkaa.

– Olemme auttaneet monia ihmisiä oman asunnon ostamisessa ulosottoveloista huolimatta. Vakuuksien ollessa riittävät, voimme asuntolainan yhteydessä maksaa ulosottovelat pois asuntovakuudellisella lainalla. Ulosottovelkojen poismaksu on myös ollut mahdollista tilanteissa, joissa asiakkaamme on jo asunut omistusasunnossa. Tällöin olemme voineet käyttää kyseistä asuntoa lainan vakuutena, jatkaa Matikainen.

Ulosottovelkojen maksaminen asuntovakuudellisella lainalla on usein asiakkaalle parempi vaihtoehto, sillä ulosotolle maksettavaa summaa ei enää pidätetä suoraan esimerkiksi palkasta. Lakiuudistuksen myötä ulosottovelkojen poismaksu vakuudellisella lainalla mahdollistaa jatkossa myös luottotietojen puhdistumisen jo kuukauden kuluttua.

– Harva vuokralla asuva tietää, että oman asunnon ostaminen voi olla mahdollista ulosottoveloista huolimatta tai että omistusasuntoa vastaan voi saada lainaa ulosottovelkojen poismaksuun, kommentoi Matikainen.

Maksuhäiriömerkintää koskevan lakiuudistuksen vaikutukset

Lakiuudistuksella halutaan parantaa taloudellisista vaikeuksista kärsivien henkilöiden asemaa ja torjua ylivelkaantumista. Erityistä hyötyä uudistuksesta on henkilöille, jotka ovat maksaneet velkansa pois, mutta joutuvat silti odottamaan kohtuuttoman pitkään luottotietojen puhdistumista.

– Toivottavasti maksuhäiriömerkinnän lyhyt säilytysaika myös motivoisi haastavassa taloustilanteessa olevia ihmisiä hakemaan ratkaisua, päättää Matikainen.

Voit lukea lisää Bluestep Bankista ja tutustua asiakkaidemme tarinoihin osoitteessa bluestep.fi.

Lue myös nämä

X