Tilaa
Uutiset

Mahanpuruja muovista – roskaantumisen vastainen kampanja

27.07.2020

KirjoittajaSatu Björn

KuvaajaPidä Saaristo Siistinä

Pidä Saaristo Siistinä ry on saanut Mahanpuruja muovista -viestintäkampanjaansa tukea Ålandsbankenin Itämeriprojeltilta. Tuen suuruus on 40 000 euroa. Kampanjassa kaupunkien kaivonkansia ja roskiksia merkitään värikkäällä ilmeellä, jotta tietoisuutta rantaroskien lähteistä lisättäisiin ja roskaantuminen vähentyisi. Rahoituksen ansiosta kampanja jatkuu myös kesällä 2021, jolloin toivon mukaan saadaan taas uusia kaupunkeja.

Suurin osa vesistöjen roskista on peräisin kaupungeista, ja ne kulkeutuvat sinne joko suoraan ihmisen kädestä tai esimerkiksi hulevesijärjestelmää pitkin. Erityisen tavallista on heittää tupakantumpit filttereineen sadevesikaivoihin tietämättä, että hulevedet johdetaan lähes kaikkialla suoraan pudistamatta lähimpään vesistöön. Siksi ei ole yllättävää, että tupakantumppi onkin maailman tavallisin roska meren rannoilla.

Viime vuonna kampanjaa pilotoitiin Turussa, Vantaalla ja Porvoossa. Tänä vuonna tarroitettuja kaivonkansia voi nähdä Espoossa, Helsingissä, Lahdessa, Liedossa ja Turussa.

Lue myös nämä

X