Tilaa
Uutiset

Luonnononnettomuuksien varoitusjärjestelmää testattu puoli vuotta

15.10.2010

KirjoittajaKiti Westerback

Jarmo Vehkakoski

​Suomeen valmistuvaa luonnononnettomuuksien varoitusjärjestelmää on testattu puolen vuoden ajan ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Järjestelmän tavoitteena on selkeyttää luonnononnettomuuksien tilannekuvaa. Järjestelmän kautta viranomaiset saavat jo ennalta mahdollisimman tarkan tiedon ja vaikutusarviot väestön turvallisuutta tai infrastruktuurin toimivuutta uhkaavasta luonnonhäiriöstä.

– Näiden tietojen perusteella viranomaiset määrittävät oman toimintansa ja varoittavat väestöä. Tieto välittyy järjestelmän kautta myös ulkomailla tapahtuvista luonnononnettomuuksista, toteaa turvallisuusjohtaja Rauli Parmes liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Järjestelmän tietoa voidaan myös välittää väestölle kehitteillä olevilla varoitusjärjestelmillä.

Asiantuntijalaitosten ja turvallisuusviranomaisten välille on rakennettu yksi yhteinen tietokanava, joka tuottaa ja välittää luonnononnettomuuksista ajantasaista ja ennakoivaa tietoa mahdollisimman nopeasti ja ymmärrettävästi.

Ajantasaisen järjestelmän toimintaedellytys on päivittäinen ympärivuorokautinen päivystys. Toinen tärkeä edellytys toiminnalle on tietojärjestelmä, jonka avulla seurataan maailmanlaajuisesti eri tietolähteitä sekä analysoidaan uhkia, riskejä ja toteutuneita luonnononnettomuuksia.

Järjestelmässä Ilmatieteen laitos vastaa sääilmiöihin sekä meren veden korkeuteen liittyvistä varoituksista, Seismologian instituutti maanjäristysvaroituksista ja Suomen ympäristökeskus vesistötulviin liittyvistä varoituksista. Päivystystoiminta tapahtuu Ilmatieteen laitoksen viranomaissääpäivystyksen yhteydessä.

Kuva: Jarmo Vehkakoski

Lue myös nämä

X