Tilaa
Testit

Lund 1675 Pro Guide – Ammattilaisen kalakaveri

Lund 1675 Pro Guide on vene aktiiviselle heittokalastajalle. Vapaa turkkitila on maksimoitu jättämällä jopa ohjauspulpetti pois, mikä on Suomen markkinoilla poikkeuksellista tässä teholuokassa.

31.01.2021

KirjoittajaTUOMO KANERVA

KuvaajaJUKKA PAKARINEN/OTAVAMEDIA

Lund 1675 Pro Guide on puhdasverinen kalavene ja suunniteltu erityisesti heittokalastusta varten. Pohjoismaiset kalaveneet ovat yleensä monikäyttöveneitä, joita voi käyttää myös yhteysveneenä ja vesiurheilussa.

Lund Pro Guide ei ole tällainen vene. Monikäyttöisyyttä ei ole edes ajateltu. Vapaa turkkipinta-ala on maksimoitu jättämällä pulpettikin pois. Tasaista turkkipinta-alaa on runsaasti ja keulassa on korotettu heittoalusta. Laidat ovat matalat, ja istuimia voi siirrellä helposti tilanteen ja kalastajien määrän mukaan. Säilytystilaa on runsaasti vavoille, uistimille ja muille tarvikkeille. Vakiovarusteisiin kuuluvat myös kiertovesisumppu ja täkyallas.

Direktiivin sallima

Lund Pro Guide -malliston kaikissa veneissä käytetään kahvaohjattavia moottoreita. 1675 on mallisarjan pienin vene, ja sen moottorisuositus on 60–75 hv. Pro Guide -malliston lippulaivaan, 2075:een voidaan asentaa jopa 200 hevosvoiman ohjauskahvallinen Verado.

Suomeen ohjauskahvallisia, yli 20 hv moottoreita ja niille sopivia veneitä on tuotu korkeintaan satunnaisia yksilöitä. Sen sijaan Yhdysvalloissa ja etenkin Aasiassa isot ohjauskahvalliset moottorit ovat olleet aina suosittuja. Meillä niiden yleistymistä on aiemmin hidastanut lainsäädäntö.

Vanhan lainsäädännön mukaan kaikissa rekisteröitävissä moottoriveneissä tuli olla rattiohjaus. Kesällä 1996 voimaan astunut huvivenedirektiivi yhtenäisti veneisiin kohdistuvaa lainsäädäntöä EU-maiden välillä, ja direktiivin myötä Suomen vesiliikennelaista jouduttiin poistamaan ohjauskahvallisten moottoreiden tehorajoitus.

Jostain syystä vanha säädös kuitenkin on jäänyt kummittelemaan veneilykansan mieliin, vaikka lakimuutoksesta on lähes 20 vuotta.

Aikoinaan peruste tehokkaiden kahvaohjattujen moottorien kieltämiselle oli turvallisuus. Nykyään veneet testataan aina erikseen ja jokaisen niistä tulee täyttää huvivenedirektiivin turvallisuuskriteerit myös ajettavuuden osalta.

Ohjausvarsi on toimiva ratkaisu kalaveneessä.

Helppo ajettava

Ohjaaminen on yllättävän kevyttä ja vaivatonta. Ohjauksen jäykkyyttä voi säätää rikiputken säätövivusta, ja liukunopeudessa ohjaus on paras säätää melko jäykäksi. Matka-ajossa kättä voi lepuuttaa kahvan päällä ja voimaa tarvitsee käyttää vain suuntaa muutettaessa.

Vaikka ohjauksen pitäisi kevyenä, ei moottori kampea tai vetele ollenkaan alle 20 solmun nopeuksissa. Sen sijaan yli 20 solmun nopeudessa moottori alkaa kevyesti kammeta. Veneen liikkeet aallokossa välittyvät ohjausvarren kautta hyvin kuljettajalle. Trimmin käyttö lisää levottomuutta hieman, mutta täydessä vauhdissa ja runsaalla trimmikulmalla ohjaus kevenee ja levottomuus vähenee.

Ohjausergonomia on hyvä, eikä kuljettaja väsy pitkälläkään siirtymällä.

Ohjausvarren ansiosta 1675 Pro Guide on erittäin ketterä ja helposti hallittavissa. Ajokäytös on huippunopeudellakin vakaata ja turvallista. Runko ei juuri kallistele edes tiukimmissa kaarteissa ja vene pysyy hyvin kuljettajan hallinnassa. Liukukynnys on pieni, ja vene nousee kevyesti liukuun ainakin kahden hengen kuormalla. Pohjan suksi ja rungon loiva V-kulma parantavat perän kantavuutta.

Toisaalta kantavan perän takia 1675 Pro Guide kulkee pitkällä vesilinjalla, joten se vaatii suurimmilla nopeuksilla melko paljon moottorin trimmaamista ylös. Koeajoveneen moottori oli asennettu melko alas, minkä ansiosta moottoria pystyi trimmaamaan ylös reilusti ilman pidon menettämistä. Pito säilyy hyvin myös tiukoissa kaarroksissa ja vene ohjautuu johdonmukaisesti.

Pro Guiden rungon V-kulma jyrkkenee selvästi keulaa kohden. Keula halkoo aaltoja kohtuullisesti, ja ajomukavuus säilyy hyvänä vielä terävässä, puolimetrisessä aallokossa. Roiskeet pysyvät hyvin veneen ulkopuolella terävien, negatiivisten palteiden ansiosta.

Parasta 1675 Pro Guidessa on kuitenkin rungon äänettömyys. Aaltojen pauketta ei kuule ainakaan moottorin äänen yli. Rungon hiljaisuus on pitkälti turkin peittävän paksun maton ansiota, mutta Lund myös täyttää rungot uretaanivaahdolla. Se vaimentaa ääntä ja tekee veneestä uppoamattoman.

Mittaristo on hyvin näkyvissä, mutta katse täytyy kääntää pois ajosuunnasta.

Kalaoppaan työkalu

Koeajovene oli kasattu kalastusoppaan käyttöön ja täyttä kuormaa varten, joten potkuriksi oli valittu nousultaan melko loiva nelilapainen Mercury Spitfire. Kevyellä kuormalla moottorin kierrokset nousivat täydellä kaasulla hieman yli suositellun 6 000:n. Polttoaineenkulutus pysyi silti matkanopeudella kohtuullisena. Hieman yli 0,5 l/mpk on 5-metriselle veneelle kohtuullinen lukema.

Ajoasento on matka-ajossa luonnollinen. Kuljettajan istuimen paikka on ajoasennon kannalta tavallista tärkeämpi, ja siksi istuimen jalka kiinnitetään tilaajan toiveiden mukaiseen paikkaan ennen veneen luovutusta. Trimmikytkin on kätevästi ohjauskahvan päädyssä ja sitä on helppo käyttää peukalolla. Myös vaihteenvalitsin on asennettu ohjauskahvaan. Se on sopivan lähellä, mutta käyttö mm. satamamanöveerauksessa on hankalaa. Vaihteita täytyy käyttää toisella kädellä, ohjausta ja kaasua toisella. Samalla ajoasennosta tulee luonnoton.

Kojetaulu on sijoitettu paapuurin laitaan pitkittäin. Tilan käytön kannalta se on hyvä ratkaisu, vaikka mittarit jäävätkin alas ja niiden seuraamiseksi katse täytyy kääntää pois ajosuunnasta. Katkaisimet ovat kojetaulun takareunassa ja niiden käyttäminen vaatii hieman kurottelua.

Kojetaulun päällä on tilaa elektroniikalle, jotka saa piiloon takana olevaan lokeroon.

Plotterille ja kaikuluotaimelle on kiinnitysalusta mittariston yläpuolella. Alusta on saranoitu ja elektroniikan saa kätevästi taitettua suojaan kojetaulun takana olevaan lukittavaan lokeroon. Kojetaulussa on syvennys pikkutavaralle, kuten matkapuhelimelle.

Vapoja varten veneessä on kaksi pitkää säilytystilaa, jotka on varustettu vapatelinein. Suurempi lokero on heittotason sisällä, keskellä venettä, missä on tilaa viidelle seitsemän jalan ja niin ikään viidelle 6,6 jalan vavalle. Toinen vapojen säilytyslokero on kuljettajan istuimen oikealla puolella.

Uistinlokerikoille on tilaa heittotason molemmissa takanurkissa ja kojetaulun alla. Pelastusliiveille, lepuuttimille ja köysille on reilun kokoiset säilytystilat heittotason etukulmissa ja avotilan paapuurin laidalla. Lähes kaikki säilytystilat ovat lukittavia.

Vavoille ja uistinkoteloille on omat siistit lokeronsa.

Kiertovesisumppu on veneen perällä moottorikaukalon etupuolella. Täkyallas on erillinen, sumppuun laskettava kannellinen ämpäri.

Lundin kansirakenteet ovat vaneria, jolle valmistaja antaa elinikäisen vettymättömyystakuun. Se on pinnoitettu ainakin näkyvissä paikoissa kuvioidulla vinyylillä. Paljasta alumiinipintaa ei veneen sisäpuolella juuri näy, sillä sisäpinnat ovat lähes kaikkialla verhoiltu paksunukkaisella matolla.

Mattoverhoilu antaa viimeistelystä laadukkaan kuvan. Vaikutelmaa lisäävät myös vapalokeroiden led-valot ja kaasujouset. Paksunukkainen matto vaikuttaa ennakkoon vaikealta pitää puhtaana, mutta samaa mattoa käytetään jenkkiveneissä, ja erityisesti kalaveneissä, hyvin yleisesti. Matto hylkii likaa, eivätkä neulaset tai siemenet tartu siihen kovin helposti. Roskat ja lika voidaan puhdistaa matosta painepesurilla.

Kaiteita 1675 Pro Guidessa ei ole. Laitojen sisäreunaa kiertää ura, josta Lund käyttää nimitystä ”SportTrack”. Uraan saa kiinnitettyä vapatelineitä, mukitelineitä, työkalupidikkeitä, yms. Uriin saa myös kiinnitystapit lepuuttimia varten. Lepuuttimissa on kiinnitysliina ja liinassa tappiin sopiva kiinnityslenkki, jonka saa asennettua paikoilleen yhdellä kädenliikkeellä.

Lepuuttimille on helppo pikakiinnitys SportTrack-urassa.

Knaapit ovat veneen kokoon nähden todella alimitoitetut ja kunnollisia 16 mm köysiä ei niihin saa sidottua. Pienet knaapit ovat amerikkalaisille veneille tyypillisiä, sillä sikäläiseen veneilykulttuuriin ei kuulu veneiden säilyttäminen laiturissa, vaan trailerilla. Koeajoveneen knaapit olivat kromattua messinkiä, joka kuluu ajan myötä ikävän näköiseksi. Valmistajan vakiovarusteluettelosta kuitenkin löytyy neljä taittuvaa RST-knaappia.

1675 Pro Guide ei ole sadevesityhjenevä, mutta vakiovarusteisiin kuuluu automaattinen pilssipumppu. Mikäli venettä aikoo säilyttää vedessä, kannattaa lisävarustelistalta valita varsin pätevä satamakuomu. Kuomussa on kaksi tukipylvästä, joiden päässä on tuuletusventtiilit. Knaappien ja polttoainetankin kohdalla on kankaassa luukut.

Satamapeite pitää veneen siistinä ja sadeveden ulkopuolella.

Niittikansaa

Kaikki alumiiniset Lundit kasataan niittaamalla, hitsaussaumaa löytyy vain veneen kölistä. Yhdysvalloissa niittien käyttäminen on maan tapa levyrakenteissa kaikilla teollisuuden aloilla. Meillä Suomessa suositaan hitsaamista ja niittejä käytetään alumiiniveneiden valmistuksessa lähinnä vain jäykisteiden kiinnittämisessä.

Lund käyttää rungoissa ohutta alumiinilevyä, sillä pohjalevy on 2 mm ja laidat 1,6 mm. Keula on vahvistettu, ja siinä käytetään kaksinkertaista 2 millimetrin levyä.

Suomessa ja pohjoismaissa valmistetuissa veneissä levyt ovat usein paksuudeltaan 3–4 mm, mikä johtuu suuremman lujuusvaatimuksen lisäksi hitsaamisesta; paksumpaa levyä on helpompi hitsata kuin ohutta. Niittaamisessa levyn paksuudella ei ole juuri merkitystä.

Rungon lujuutta ja jäykkyyttä on Lundeissa kasvatettu tiheään asennetuilla pitkittäisjäykisteillä ja kotelorakenteilla, jotka myös on liitetty ja koottu niitein.

Hitsaussauma on lähes poikkeuksetta kestävämpi kuin niittiliitos, minkä takia Lundissa käytetään kahta vierekkäistä niittisaumaa jakamassa rasitusta. Ainakin valmistaja luottaa rakenteeseen niin paljon, että rungolle ja niittiliitoksille annetaan elinikäinen takuu ensimmäisellä omistajalla. Hintaetuakaan ei niittiliitoksilla saavuteta.

Suomeen Lund-veneet ovat rantautuneet vasta 2014, jolloin veneet olivat esillä Helsingin Uivassa. Laajaan mallistoon kuuluu 15 alumiinivenemallisarjaa, joista monesta on saatavissa useita eri kokoja. Yhteensä eri malleja on 43. Lund-nimellä myydään myös muutamaa lujitemuovimallia.

Lund 1675 Pro Guide maksaa perusvarustein ilman moottoria 21 350 euroa. Se tuntuu paljolta, sillä monet saman kokoluokan alumiiniset pulpettiveneet ovat 20–30 % edullisempia. Tavalliseen pulpettiveneeseen Lund Pro Guidea ei kuitenkaan voi verrata. Sille ei suoranaisesti ole edes vertailukelpoista vaihtoehtoa. Lähin verrokki olisi Tracker Pro Guide V 16 T, joka on noin 25 cm Lundia lyhyempi ja varustelultaan suppeampi. Tracker Pro Guiden ohjausvarrellinen malli ei kuitenkaan kuulu Suomen maahantuojan mallistoon.

Koeajo on julkaistu Vene-lehdessä 7/2015.

2956


Lue myös nämä

X