Tilaa
Testit

Pikatesti: Lukkopultti Henergy – Perämoottorin turvatakuu

Perämoottori lähtee helposti muutamassa minuutissa voron mukaan, mutta varkauden voi pysäyttää yksinkertaisella ja edullisella lukkopultilla.

08.11.2016

Kirjoittajaja kuvat Marko Lysmä

Perämoottoreiden varkaudet ovat jatkuvasti veneilijöiden riesana, vaikka suojautuminen varkauksia vastaan on parantunut. Vakuutusasiantuntija ja poliisi kertovat, että moottorivarkauksia tehdään edelleen ja useimmiten ammattimaisesti johdettuna. Tilattu varkaus on yleensä huolella suunniteltu, nopeasti toteutettu ja hyvin naamioitu.

Perämoottorit katoavat tehokkaasti jälkimarkkinoille ulkomaille ja verkkoon. Venesatamissa yrittäjät sanovat, että vaikka kameravalvontaa on paljon, niin se ei tunnu vorojen hämärähommia häiritsevän. Perämoottoreiden lisäksi moottorien vaihteistoja eli periä varastetaan myös tehokkaasti. Perä on moottoria helpompi varastaa, kuljettaa sekä myydä eteenpäin.

Perämoottoreita voidaan suojata varkauksilta esimerkiksi kiinnityspulttiin tulevalla lukolla. Yksi esimerkki on helsinkiläisen Henergyn pultit, joita ei saa auki ilman oikeaa avainta. Ne toimivat samalla periaatteella kuin auton vanteiden lukkopultit.

Lukkopultti kiertyy vanhan kiinnityspultin tilalle reilussa minuutissa ilman minkäänlaisia erityistyökaluja tai muuta erikoisempaa osaamista. Kierteen sopivuuden kanssa pitää olla kuitenkin tarkkana.

Kiinnityksen jälkeen lukituksesta kannattaa ilmoittaa päälle liimattavalla varoitustarralla, joka omalta osaltaan toimii ”pelotteena”.

Varkaalle lukkopultti aiheuttaa niin paljon lisää vaivaa, että todennäköisesti tämä jättää kyseisen perän rauhaan ja siirtyy mahdollisen seuraavan kohteen kimppuun. Myös minuutteja kuluu ja kiinnijäämisen riski kasvaa, kun aikaa tuhraantuu kiinnitysmekanismin purun yrityksessä, joka todennäköisimmin myös jää yritykseksi.

Malleja on tällä hetkellä kolme ja avainvaihtoehtoja useita. Pultit sopivat Yamahan F30-F350 sekä 2-tahtisiin perämoottoreihin ja osaan Hondan sekä Suzukin 4-tahtisista sekä 2-tahtisista perämoottoreista. Sopivia malleja kehitetään jatkuvasti lisää.

Nämä pultit valmistetaan vastaavista metalliseoksista kuin perän alkuperäiset kiinnityspultit. Ne eivät vaikuta moottorin toimintaan tai korroosioon.

Kustannus tehokkaaksi havaitusta suojauksesta on varsin kohtuullinen vaihdellen pultista riippuen 40–60 euron välillä. Se on pieni satsaus muihin veneilyn kustannuksiin ja moottorin arvoon verraten.

Varastamaton moottori säästää varmasti mahdollisen vakuutuskorvauksen omavastuun osuuden ja ikävähennyksen. Vanhemman moottorin omistaja saattaa monessa tapauksessa saada käyttöarvoa pienemmän vakuutuskorvauksen.

Omasta vakuutusyhtiöstä kannattaa selvittää, palkitseeko yritys lukitsemisesta niin, ettei se veloita asiakkaalta omavastuuta, jos lukittu perämoottori varastetaan. Perämoottorin omistajan kannattaa myös kuvata omaisuutensa ja kirjata itselleen perämoottorin valmistenumero, jotta varastetun omaisuuden jäljittäminen olisi mahdollista.

Lukkopultti

Hinta: 40–60 € tiedustelut: Henergy

 

Lue myös nämä

X