Tilaa
Jutut

Länsi-Suomen merivartiosto muistuttaa valmistautumisen tärkeydestä syysveneilyssä

Syksyn tuomat haastavat ja nopeastikin muuttuvat keliolosuhteet korostavat kunnollisten varusteiden merkitystä, Länsi-Suomen merivartiosto ohjeistaa.

19.09.2020

KirjoittajaJukka Hiiro

Joillain  veneilykausi yhä jatkuu, vaikka monet ovat veneitään jo valmistelemassa talviteloille. Jos veneilyä näin syyskelien koitettua aikoo jatkaa, on syytä huomioida muutamia asioita, Länsi-Suomen merivartiosto muistuttaa.

”Syksyn tuomat haastavat ja nopeastikin muuttuvat keliolosuhteet korostavat kunnollisten varusteiden merkitystä”, Länsi-Uudenmaan merivartiosto toteaa Facebookissa jakamassaan muistutuksessa, ja jatkaa:

”Ennen köysien irrotusta tulee tehdä huolellisesti lähtötoimenpiteet ja -tarkastukset.”

Merivartioston mukaan jokaisen veneilijän tulisi muun muassa huolehtia, että veneen kulkuvalot ovat kunnossa, viestivälineet vedeltä suojattuina ja kaikilla veneessä olevilla pelastusliivit ylleen puettuina.

Veneilijöiden on syytä seurata myös sääennusteita. Huonossa tai sumuisessa kelissä on parempi jäädä laituriin, jos ei ole aivan pakko veneellä lähteä.
Myös reittisuunnitelma on hyvä kertoa jollekin sellaiselle, joka osaa odottaa ilmoitusta perille pääsystä. Myös mahdollisista muutoksista tai viivästyksistä tulisi tuolle ”luottohenkilölle” ilmoittaa, mikäli sellaisia matkan varrelle tulee.

Merivartioston mukaan veneilijän tulisi eritoten syyskeleillä olla aina valmiina määrittämään tarkasti, missä on. Näin mahdollisen hätätilanteen koittaessa myös apu löytää paikalle helpommin.

”Hätä- tai vaaratilanteen sattuessa ota yhteys meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000. Soittamalla hälytysnumeroon 112Suomi -sovelluksen kautta sijaintitietosi välittyy automaattisesti meripelastuskeskukseen”, merivartiosto opastaa.

Lue myös nämä

X