Tilaa
Uutiset

Lämpökameralle Dame Award

17.11.2009

KirjoittajaVenelehti

Flir  

Amerikkalaisen Flir Systemsin veneisiin tarkoitettu lämpökamerajärjestelmä M-626L on palkittu Mets-venetarvikemessujen tämänvuotisella pääpalkinnolla Dame Awardsilla. Laitteiston avulla veneily – ja esimerkiksi rantautuminen – on pilkkopimeässä entistä helpompaa, sillä kuvaruudulta näkee ympäristön ja sen yksityiskohdat hämmästyttävän tarkasti. Vastaavat laitteistoja on aiemmin ollut lähinnä sotilaskäytössä erikoisyksiköillä.

M-626L on yhdistettävissä ethernetin kautta veneen tietoverkkoon, eli kameran kuvan saa halutessaan karttaplotterin ruudulle. Lämpökameran lisäksi laitteessa on yökuvakamera, jota käytetään yleensä hämärässä.

Tuomariston mukaan näyttävästi muotoiltu järjestelmä on tekniikaltaan aivan toisella tasolla kuin aiemmin markkinoilla olleet, yksityiskäyttöön tarkoitetut vastaavat laitteet. Kuvan resoluutio on korkea, eli kuvan laatu hyvä. Kameralla näkee myös huomattavan kauas. Nykyään gps kertoo veneen sijainnin ja tutka sekä AIS auttavat paikantamaan esimerkiksi alueella olevat muut veneet, mutta lämpökameralla näkee konkreettisesti, mitä ympärillä pimeässä tapahtuu.

Periaatteessa Flirin M-626L on tarkoitettu huvivenekäyttöön, mutta erityisen kiinnostava tuote on esimerkiksi vapaaehtoisten meripelastajien näkökulmasta. Muun muassa veden varaa joutuneen henkilön etsintä pilkkopimeällä merellä on entistä selvästi helpompaa.

Hollannin Amsterdamissa parhaillaan käynnissä olevat Mets-venetarvikemessut ovat lajissaan maailman suurimmat.

17.11.2009 Heikki Juuri-Oja

Lue myös nämä

X