Tilaa
Jutut

Kysyimme asiantuntijalta: Saako meri-VHF-puhelimen siirtää veneestä toiseen?

Puhelimet on aina rekisteröity veneeseen, ei henkilölle.

06.09.2021

Kirjoittajatomi peurakoski

Kuvaajaanton reenpää

Saako veneilijä tai meloja siirtää oman meri-VHF-käsipuhelimensa toiseen veneeseen ja käyttää sitä siellä?

Radioverkkoasiantuntija Ari Caselius Traficomista kertoo, että kaikki meri-VHF-radiopuhelimet vaativat aina radioluvan – näissä tapauksissa aluksen radioluvan, joka on sidottu veneeseen. Henkilökohtaisia radiolupia ei siis ole, jonka perusteella radion voi siirtää veneestä toiseen.

”Täytyy kuitenkin pitää järki mukana. Meri-VHF-radio on turvallisuusväline. Jos menee toiseen veneeseen, jolla ei ole radioasemalupaa, niin radion voi ottaa mukaan, mutta sen käyttö pitää rajoittaa vain tiukkoihin turvallisuus- ja hätätilanteisiin”, Caselius sanoo.

Entä sitten melojat ja pienten veneiden omistajat,  joiden kulkupeleillä ei ole nimeä, joka tarvitaan aluksen radiolupaa varten?

”Me emme tarkista onko vene rekisterissä vai ei. Pienempiä veneitähän ei tarvitse edes rekisteröidä. Pitää vain keksiä virtuaalinen veneen nimi, ja pitää sitoutua niihin tunnisteisiin, jotka on lupamenettelyn kautta saatu”, Caselius neuvoo.

”Se ei vaikuta aluksen radioluvan myöntämiseen, onko vene rekisteröity vai ei.”

Aluksen radioluvan lisäksi radion käyttäjällä tulee olla luonnollisesti olla suoritettuna asianmukainen meriradioliikenteen pätevyystodistus, yleensä SRC- eli Rannikkolaivurin VHF-pätevyystodistus.

Kelluvat meri-VHF-puhelimet on testattu Vene-lehdessä 3/2018.

Lue myös nämä

X