Tilaa
Jutut

Kylmän sodan aikaiset sairaalalaivat saapuivat suurkaupunkeihin Yhdysvalloissa

Vuonna 1986 käyttöönotetuissa sairaalalaivoissa on muun muassa 1000 vuodepaikkaa, kahdeksan tehohoitoyksikköä ja 5000 veriannosta.

01.04.2020

KirjoittajaJukka Hiiro

Yhdysvalloissa kylmän sodan aikaiset sairaalalaivat on otettu käyttöön niin Los Angelesissa kuin New Yorkissakin. Laivaston USNS Comfort (suom. lohtu) on telakoitunut New Yorkin satamaan ja USNS Mercy (suom. armo) Los Angelesiin.

Alukset rakennettiin aikanaan vanhojen öljytankkerien rungoille ja niillä on painoa 70 000 tonnia.

Varustetaso on niin ikään omaa luokkaansa. Vuodepaikkoja on 1000, tehohoitopaikkoja kahdeksan, henkilökuntaa 1200, leikkaussaleja löytyy 12, ja molemmissa laivoissa on lisäksi muiden muassa röntgenlaitteistot, laboratoriot sekä 5000 veriannosta sitä tarvitseville.

Erilaisissa humanitäärisissä tehtävissä eripuolilla maailmaa aiemmin palvelleet laivat eivät New Yorkissa ja Kaliforniassa hoida kuitenkaan koronavirukseen sairastuneita, vaan kaikkia muita. Näin niiden avulla halutaan helpottaa sairaaloiden taakkaa viruksen alla.

Potilaita riittää, sillä New Yorkissa koronaviruksen aiheuttamia kuolemia on yli 1500 ja sairastuneita yli 75 000. Kaliforniassa tartunnan saaneita on noin 6000 ja virus on aiheuttanut 135 ihmisen kuoleman.

Lähes 900-jalkaiset alukset alukset ovat auttaneet vuonna 1986 tapahtuneen käyttöönoton jälkeen muun muassa New Yorkin terrori-iskujen jälkihoidossa, Puerto Ricossa hurrikaani Marian jälkeen ja Haitilla vuoden 2010 maanjäristysten jälkeen.

Alusten käyttöönotosta ovat kertoneet lukuisat yhdysvaltalaislehdet.

Lue myös nämä

X