Tilaa
Jutut

Kuukauden vene: Puuveneveistäjien Tyyppivene – Nimeä vaille valmis

Puuveneveistäjät ry nousee ajan hengen aallonharjalle Helsingin messuilla esitellyllä tyyppiveneen ensimmäisellä versiolla.

25.04.2023

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaPetri Görman

Messuvieraiden kiinnostus hiveli veistäjien mieltä.

”Moni sanoi, että tämähän on ihan selvä tulevaisuuden juttu”, kertoo Henrik Norri. Hänen veistämönsä Norboats toteutti yhdessä Mats Vuorenjuuren NordicCraftin kanssa pilottikappaleen Puuveneveistäjien uudesta tyyppiveneestä.

Tulevaisuutta on tehontarpeen minimointi niin, että 6,42 m pitkä ja 1,85 m leveä vene kulkee taloudellisesti ja ympäristöystävällisesti. Messuveneessä oli ulkosaaristossa liikkuvan omistajan valitsema maksimitehoinen 25 hevosvoiman perämoottori, mutta paras 12–14 solmun puoliliukuva matkanopeus saavutetaan jo puolta vähemmällä teholla. Siten jo markkinoilta löytyvät sähköpropulsiot antavat riittäviä toimintasäteitä mökki- ja yhteysveneilyyn.

Rakennustapa on joustava. Tämä yksilö on khayamahonkia (kyljet, kannet ja puuosat) sekä okumevaneria (pohja, kaaret, karneeraukset). Yhtä hyvin vene voidaan rakentaa kokonaan vanerista, rima-epoksirakenteena, umpi- tai puukomposiittilaudasta limi- tai tasasaumaiseksi. Lakkapinta antaa puun hehkua romanttisesti, mutta pinnoitus kuidulla ja maalaus epoksi-polyuretaanimaalilla messuveneen pohjan tapaan antaa suojaa säätä ja kolhuja vastaan.

Ollaan tyyppiveneen idean ytimessä. Jarmo Häkkisen suunnittelema vene on kaikkien Puuveneveistäjien yhdistyksen 36 jäsenyrityksen sovellettavissa asiakkaan toiveisiin myös kalustusta muuntelemalla. Joka haluaa tyyliä iltakruisailuun, saa sitä. Ken kaipaa rouheaa kalastus- tai yhteysalusta, löytää omansa.

Koko venettä ei tarvitse veistää alusta loppuun käsin. Protomalliin tilattiin kaaret valmiiksi CNC-veistettynä, Henrik Norri kertoo. Tutkittavana on, voiko myös muita osia esivalmistaa, aina laudoituksia ja kalusteita myöden. Valmisosat säästävät työtä ja aikaa, mikä laskee veneen hintaa. Nyt se asettuu lähtökohtaisesti noin 50 000 euroon ja tarkentuu asiakkaan toivoman räätälöinnin mukaan.

Messujen aikana pidettiin tyyppiveneen nimikilpailu. Ehdotuksia tuli kiitettävä määrä ja joukossa on erittäin hyviä, Henrik Norri paljastaa. Kevään aikana veistäjäyhdistys valitsee niistä parhaan.

Sitten tiedetään, miten puuveneilyn tulevaisuutta puhutellaan.

Lisätiedot Puuveneveistajat Tyyppivene

 

Puuveneveistäjien Tyyppivene.

 

Lue myös nämä

X