Tilaa
Jutut

Kuukauden vene: Oceaya – Festarilautta vesille

Suomessa toteutetaan uudenlainen kelluva alusta, jolla monenlaiset juhlat voi siirtää rantaviivan hauskemmalle puolelle.

04.06.2024

KirjoittajaPasi Nuutinen

Rantabileet ovat tunnetusti parhaat bileet. Ehkä ne paranevat vielä, jos ne siirretään kokonaan vesille?

Näin lienee tuuminut amerikkalainen moniyrittäjä Daniels Ikajevs, jonka kelluva tapahtumalautta Oceaya vie juhlat kirjaimellisesti uusille vesille.

Yksinkertaistettuna kyse on modulaarisista ponttoneista, joiden päälle pystytetään valmiina yksiköistä kulloinkin tarvittavat tilat ja palvelut. Konseptista vastaavat kelluviin rakennuksiin erikoistunut Waterstudio NL Hollannista sekä Dubaissa toimiva Prospect Design International. Vuonna 2025 valmistuvan lautan ja teknisestä suunnittelusta vastaa ja sen rakentaa suomalainen Meyerin Floating Solutions Turussa.

Esimerkeissä Oceayaa sovitetaan isoihin VIP-juhliin, elokuvailtoihin ulkoilmassa, täyden catwalkin muotinäytöksiin, pop-up yökerhoksi tai ravintolaksi; mihin vain, mikä tuntuu vesillä hauskemmalta kuin maissa.

Tilaa on jopa yli tuhat neliötä. Luonnoksissa varusteluna vilahtavat muun muassa kannen alta esiin liukuva uima-allas, jättikokoinen tv-ruutu tai valkokangas, erilaisia loungekatoksia ja terasseja divaaneineen. Katettuja tiloja saa yhteen tai kahteen kerrokseen aistikkaissa, merelle avautuvissa ”konteissa”, joihin sijoittuvat baarit, keittiöt, sosiaalitilat, kokoushuoneet ja vaikkapa yöpymistilat tärkeimmille vieraille.

Yläkerta sopii sellaisenaan yhtä hyvin esiintymislavaksi bändille kuin dj:lle tunnelmallisten reivien vetämiseen.

Maisemaa Oceaya vaihtaa hinaajien avulla tai moduuleiksi purettuna kätevästi rahtilaivojen kansilla. Sähköä se ei välttämättä tarvitse maista, vaan omat aurinkopaneelit ja generaattorit antavat omavaraisuuden noin viikoksi, johon on mitoitettu myös vesi- ja jätehuolto.

Ensimmäinen Oceaya aloittaa näillä näkymin Välimerellä, ehkä Ibizalla tai Mykonoksella. Toiveeksi jää sellaisen saaminen pian kotivesillekin. Ehkä siitä olisi apua perheveneilyn suosiolle. Kun lautapeli vanhempien kanssa ei enää innosta, voisivat kelluvat rock-festarit houkuttaa teinit mukaan vielä kerran yhteiselle venelomalle.

Lisätiedot meyerfloatingsolutions.com ja oceaya.com

Lue myös nämä

X