Tilaa
Uutiset

Kuudelle tuomiot salakuljetusjutussa

04.11.2010

KirjoittajaKiti Westerback

Suomenlahden merivartiosto paljasti 11.9.2010 kahden venäläisen miehen yrityksen saapua laittomasti maahan kulkematta rajatarkastuksen kautta. Miehet saapuivat purjeveneellä Venäjältä Suomeen.

Heidät paljastettiin rajavalvonnan avulla heidän ylitettyään Suomen sisäisen aluevesirajan Porvoon edustalla.

Miehet ohjattiin tarkastukseen Suomenlinnan merivartioasemalle, jossa selvisi että toisella miehistä ei ole voimassa olevaa viisumia Suomeen ja toiselle on määrätty maahantulokielto Schengen-alueelle.

Asiassa aloitettiin rikostutkinta laittoman maahantulon järjestämisestä ja kahdesta valtionrajarikoksesta.

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön suorittamaan tutkintaan liittyen miesten veneeseen suoritettiin kotietsintä. Kotietsinnässä löytyi veneen rakenteisiin kätkettynä 625 kartonkia tupakkaa.

Miehille lisättiin rikosnimikkeeksi törkeä veropetos, jonka tutkinta siirrettiin Tullille. Myöhemmin Rajavartiolaitoksen ja Tullin yhteistyössä suorittamissa esitutkinnoissa selvisi, että miehet ovat käyneet Suomessa laittomasti jo aiemmin kesällä 2010. Tulli on lisäksi selvittänyt tupakan vastaanottojärjestelyjä Suomessa.

Rikoskokonaisuutta käsiteltiin 27.10. Porvoon käräjäoikeudessa. Tänään annetun päätöksen mukaan päätekijänä toiminut venäläinen mies tuomittiin kahdesta valtionrajarikoksesta ja törkeästä veropetoksesta 9 kk ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Veneen kuljettajana toiminut venäläinen mies tuomittiin mm. kahdesta laittoman maahantulon järjestämisestä ja törkeästä veropetoksesta 9 kk ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Vastaanottajapäässä toimineet neljä suomalaista miestä tuomittiin mm. törkeistä veropetoksista ja laittomaan tuontitavaraan ryhtymisistä 7 kk ehdottomaan vankeusrangaistukseen, 6 kk ehdolliseen vankeusrangaistukseen, 60 pv ehdottomaan vankeusrangaistukseen ja 40 päiväsakkoon.

Lisäksi salakuljetukseen käytetty purjevene moottoreineen tuomittiin valtiolle.

Lähde: Rajavartiolaitos 

 

Lue myös nämä

X