Tilaa
Arvostelut

Kun Vire teki Vireenit

08.03.2017

KirjoittajaTomi Peurakoski

TekijäPertti Nuottimäki
KustantajaEdicom Förlag
Hinta33,95 €

Suomalainen Vire-venemoottori jakaa mielipiteitä. Toiset pitävät si­tä meluisana ja savuttavana yksisy­linterisenä kaksitahtimoottorina, toiset näkevät siinä yksinkertaista kauneutta ja kestävyyttä.

Pertti Nuottimäki on koonnut tämän moottorin kehitysvaiheisiin keskittyvän kirjan, joka samalla kertoo kiinnostavalla tavalla, min­kälaista oli olla Valmetin Linna­vuoren tehtaalla töissä 1900-luvun puolivälissä. Silloin tehdas oli kylän keskipiste ja kylä rakentui sen ympärille. Tuolloin insinöörit teitittelivät työntekijöitä ja teh­taan johtaja valvoi asuntoalueella olevien elämää tarkasti. Kirjassa on jututettu useita ihmisiä, jotka ovat olleet tekemässä Virettä.

Kirjasta huokuu rakkaus Vire-moottoriin ja tekniikkaan ylei­semminkin. Moottoria alettiin valmistaa 1950-luvun alussa, mut­ta vielä tänäkin päivänä Vire on monen vanhemman purjeveneen apumoottorina kestävyytensä an­siosta. 80-sivuiseen historiikkiin on saatu mukaan mukavasti van­hoja mainoksia ja erilaisia muis­tiinpanoja moottorin kehitykseen liittyen.

Erityisen kiinnostava kirja on tekniikkaan perehtyneille ihmisil­le, joita kiinnostaa tietää, minkä­laisia onnistumisia, epäonnistumi­sia ja työvaiheita pienen moottorin kehittäminen vaatii.

Suomalainen.com

Lue myös nämä

X