Tilaa
Jutut

Kreikkalaisen pikkusaaren edustalta löydettiin tuhansia vuosia vanha hylkyjen hautausmaa

Kreikalle kuuluvan Lévithan saaren lähistöltä Egeanmereltä on löydetty useita hylkyjä.

22.10.2019

KirjoittajaJukka Hiiro

Kreikan saaristossa on tuhansia vuosia vanha hylkyjen hautausmaa. Hylkyjen runsas määrä johtuu löydön tehneiden arkeologien mukaan todennäköisesti siitä, että saaren ohi on tuhansien vuosien ajan kulkenut suosittu kauppareitti.

Entisaikojen merimiehet seikkailivat ja uhmasivat kuolemaa Egeanmerellä, mistä yhtenä todisteena pidetään myös nyt löydettyjä laivojen hylkyjä sekä jättimäistä graniitista veistettyä ankkuria. Hylyt ja osa ankkurista löydettiin nykyään asumattoman Lévithan saaren lähistöltä.

Löytöjen kerrotaan olevan peräisin noin vuodelta 250 ennen ajanlaskumme alkua.

Löydettyjen hylkyjen lastina on ollut muun muassa runsaasti viinin ja öljyn kuljetukseen käytettyjä kaksikorvaisia amfora-ruukkuja.

Anastasis Agathos/Ephorate of Underwater Antiquities/Hellenic Ministry of Culture and Sports

Yksi mielenkiintoisimmista löydöksistä oli graniitista veistetty valtava ankkurin varsi. 45-metrin syvyydestä löydetty kivinen varsi painaa yksinään noin 400 kiloa ja sen uskotaan olevan ajalta 600 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Kreikan kulttuuri- ja urheiluministeriön mukaan ankkuri on niin valtaisa, että sen täytyy olla peräisin todella suuresta laivasta.

Viiden noin vuodelta 250 eaa olevan hylyn lisäksi tutkijat löysivät kolme tuoreempaa hylkyä, joista yhden uskotaan olevan ajanlaskumme toiselta vuosisadalta ja kahden ajalta noin sata-kaksisataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Kaikkiaan 57 ryhmäsukellusta toteutettiin kesäkuussa. Arkeologisia tutkimuksia on tarkoitus jatkaa merialueella vuoteen 2021 saakka. Löydöstä on kertonut myös muiden muassa LiveScience.

 

Lue myös nämä

X