Tilaa
Jutut

Kreikan satamissa laituriin kiinnitytään usein perä edellä

Suurimmalle osalle suomalaisveneilijöitä rantautuminen perä edellä on tuttua. Jos ei ole, Kreikassa taito tulee nopeasti tutuksi.

31.12.2018

KirjoittajaTapani Mylly

Kuvaajavideo: Stefan Sundell

Ihannetilanteessa rantautumiseen osallistuu neljä henkeä: kippari ohjaa venettä ja antaa ohjeet muille. Noin 40 metrin päässä laiturista, suorassa kulmassa laituripaikkaan nähden kippari antaa keulagastille ohjeen laskea ankkuri. Naapuriveneiden ketjujen suunnat on syytä tarkistaa hyvin.

Vene on tässä vaiheessa rauhallisessa vedossa taaksepäin. Noin 20 metrin kohdalla keulagasti pysäyttää ankkurivinssin odottaen, että ketju kiristyy ja ankkuri nykäisee venettä. Sitten hän jatkaa ketjun laskemista. Veneen vauhti ei pysähdy. Näin ankkuri pureutuu kunnolla pohjaan.

Perässä kiinnitysköydet on kerätty heittovalmiiksi, ja molempia hoitaa oma miehistön jäsen. Sopivalla etäisyydellä köydet joko heitetään laiturille vastaanottajille tai perägasti astuu laiturille.

Kippari pysäyttää veneen moottorilla ja antaa keulagastille käskyn lopettaa ketjun laskun. Kun tuulen puolen peräköysi on kiinni, keulagasti kiristaa ankkurin. Sitten kiinnitetään vielä toinen peräköysi.

Lue myös nämä

X