Tilaa
Uutiset

Kouluttaudu veneenveistäjäksi

21.02.2011

KirjoittajaPiia Simola

Piia Simola

Jos käsillä tekeminen ja veneet kiinnostavat, niistä voi tehdä itselleen ammatin.

Suomessa valmistuu alalle päteviä ammattilaisia vuosittain muutamia kymmeniä. Yksi opinahjoista, Pernajassa sijaitseva Axxell Kuggom ammattikoulu, esittäytyi Venemessuilla osastolla 4a14.

– Koulutus on 90-prosenttisesti käsityötä. Ei se mene niin, että kone tekee palan, sinä laitat sen siihen ja valmista on, yksikön johtaja Marina Åkermarck sanoo.

Linja muuttuu syksyllä kaksivuotiseksi aikuiskoulutukseksi. Tähän päiväopetukseen otetaan vuosittain kahdeksan uutta opiskelijaa.

– Välillä olemme vetäneet myös yksivuotista kansanopistolinjaa. Se on tarkoitettu lähinnä eläkeläisille, jotka haluavat toteuttaa unelmansa ja rakentaa oman soutuveneen.

Veistä tie ammattiin

Opiskelijoita on parikymppisistä jo viidenkympin ylittäneisiin.

– Joku on saattanut työskennellä veneveistämössä jo kymmenen vuotta ja tulla sitten tänne suorittamaan näyttökokeen tutkintoa varten. Useimmat kuitenkin käyvät linjan kokonaan.

Tällä hetkellä koulussa ei opiskele yhtään naista.

– Nyt muutama tyttö on soitellut kysyäkseen syksyllä alkavasta koulutuksesta. Ammatti sopii aivan hyvin tytöille, Åkermarck sanoo.

Osastolla esillä olleet veneet olivat koulun omien opiskelijoiden tekemiä.

– Jätte fint arbete, sanoo yksi ohikulkija ja sivelee veneen pintaa.

Ruotsinkielistä opetusta ei kannata säikähtää: vaikka Axxell kouluttaa toisella kotimaisella, ammatin luonteen takia kädet hoitavat puhumisen suurimman osan ajasta.

Taidokkaille töitä pitäisi riittää.

– Opiskelijoitamme on työllistynyt esimerkiksi Porvoon seudun telakoihin ja veneveistämöihin.

 

 

Lue myös nämä

X