Tilaa
Huolto

Korjaa ja kunnosta: Termostaattiventtiili – Turvallista käyttövettä

Lämminvesivaraaja tuo helppoutta tiskaukseen ja nautintoa suihkuhetkiin, mutta pahimmillaan tulikuuma hanasta ryöppyävä vesi voi olla turvallisuusriski, varsinkin lasten kanssa veneillessä.

28.11.2020

Kirjoittajaja kuvat Matti-Pekka Falck

Monista veneistä löytyy varaaja, joka on kytketty suoraan aluksen vesijohtojärjestelmään ilman erillistä termostaattiventtiiliä. Tämä oli tilanne myös vuosimallin 2003 purjeveneessä, jonka uimatason suihkusta kippari sai epähuomiossa otettua lähes palovammat aiheuttaneen kuuman huuhtelun. Asialle päätettiin tehdä jotain siltä kylpemältä.

Bavaria 36 on tyypillinen asuttava purjevene, jossa käyttövesijärjestelmään on liitetty lämminvesivaraaja. Varaaja on perusmallia eikä siihen ollut tehtaalla asennettu erillistä termostaattiventtiiliä ilmeisesti rakennuskustannusten säästämiseksi.

Veden lämmittämisestä vastaa laiturissa maasähkö ja koneajon aikana moottorin jäähdytysneste kiertää varaajan sisällä olevassa kierukassa lämmittäen käyttövettä. Molemmissa tapauksissa vesi lämpenee polttavan kuumaksi. Jos hanan, eli sekoittajan, kahvan kääntää kuumalle puolelle, varaajasta syöksyy tulikuuma vesi suoraan siihen ruumiinosaan, joka kulloinkin sattuu olemaan juoksevan veden alla. Nyt punotti rintakehä.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X