Tilaa
Jutut

Koeajopäivät Helsingin Lauttasaaressa toukokuussa olivat veneilykauden lähtölaukaus.

01.06.2023

Kirjoittajatomi peurakoski

Kuvaajatomi peurakoski satu björn

Uutta venettä hankkimassa

Ossi ja Taija Merisalo istuvat Bella Falconin kyydissä Helsingin Lauttasaaressa. Käynnissä ovat Finnboatin järjestämät koeajopäivät. Uusi vene on Merisalojen kiikarissa, mutta vielä ei ole varmuutta, että minkälainen se voisi olla. Varmuutta ei ole siitäkään, että voisiko se olla avovene vai esimerkiksi hard top.”Nyt tutustutaan ja kierrellään rauhassa, täällä kun on paljon veneitä esillä”, Ossi Merisalo sanoo.Merisalojen aikaisempi vene oli lujitemuovirunkoinen klassikkovene, jolla pääsi seitsemää solmua.”Aika paljon siinä oli ylläpitämistä ja aika on nyt vähän kortilla, pitkällehän sillä ei päiväreissuilla päässyt”, Merisalo sanoo.

Toukokuun puolivälissä järjestetyt Koeajopäivät aloittivat kesäkauden. Esillä oli yli 40 venettä 25 venevalmistajalta.

Venekauppa pääsi tänä vuonna käyntiin hieman myöhässä kylmien säiden takia. Myös talouden epävarmuus on hidastanut venekauppaa.Venealan suhdannebarometrin mukaan 29 prosenttia venealan yrityksistä kertoo asiakkaiden vähentyneen alkuvuoden aikana. Vuosi sitten vastaava luku oli 20 prosenttia.Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä liikevaihto laski 40 prosentissa kyselyyn vastanneista yrityksistä verrattuna vastaavaan aikaan vuosi sitten.

Puuveneveistäjät ry:n Tyyppivene kiinnosti koeajovieraita.

Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo huomauttaa kuitenkin, että veneily ei ole vähentymässä, vaan veneilyn suosio näkyy kahden prosentin kasvuna vuosittain.

Veneitä tutkivilla Merisaloilla ei ole kiire. Jos tänä kesänä voisi tehdä ostopäätöksen, olisi uusi vene alla vuoden kuluttua. ”20 solmun vauhti riittää”, Ossi Merisalo toteaa.

Varmaa ei ole sekään, olisiko uusi vene liukuvarunkoinen. Aurinkoisilla Koeajopäivillä riittää tutkittavaa, kyseltävää ja juteltavaa. Merisalot ovat venekauppiaan unelma, sillä venettä ollaan tosissaan hankkimassa. ”Ei tässä lämpimikseen olla”, Merisalo naurahtaa.

Ossi ja Taija Merisalo möivät vanhan klassikkoveneensä ja ovat nyt valmiita hankkimaan uuden veneen.

Finnboatin mukaan suuri osa venekaupoista liittyy kesämökkeilyyn ja mökkikäytössä oleviin pienehköihin perämoottoriveneisiin. Kun taloudellinen epävarmuus on hiljentänyt mökkikauppaa, heijastuvat vaikutukset myös mökkiveneiden hankintaan.

Isompien veneiden kysynnässä muutokset ovat kuitenkin vähäisiä, sillä niiden toimitusajat voivat olla vuosien mittaisia.

Aiempina viime vuosina myös komponenttipula hidasti kaupantekoa. Finnboatin suhdannebarometrin mukaan kansainvälisiä hankintaketjuja haitanneet häiriöt eivät ole kokonaan vieläkään poistuneet, mutta kuitenkin vähentyneet. Vastanneista yrityksistä 28 prosenttia kertoi hankintaketjun häiriöistä, kun vastaava luku vuosi sitten oli 34 prosenttia.

Peräti neljäsosa yrityksistä ilmoitti henkilöstöpulasta. Suurimmat yritykset olisivat valmiita palkkaamaan jopa kymmeniä ammattitaitoisia työntekijöitä välittömästi.

Lue myös nämä

X