Tilaa
Jutut

Keväisin aaltoennusteet ovat välillä yläkantissa

Näin kevätaikana, kun vesi on ympäröivää ilmaa kylmempää, aallonkorkeusennusteet saattavat välillä olla yläkantissa ja yllättää veneilijät.

11.04.2019

KirjoittajaMarkus Mäntykannas

Veneilykauden alkaminen on paikoin jo käsillä, kun jäät ovat lähteneet eteläisiltä merialueilta. Maan etelä- ja keskiosan sisävesistä jääpeite katoaa yleensä huhtikuun aikana. Hyvä työkalu aallonkorkeusennusteiden seuraamiseen löytyy esimerkiksi Forecan tuottamasta Veneen sääpalvelusta täältä, ja havaintoja on taas saatavilla osoitteesta: https://aaltopoiju.fi/

Aallonkorkeusennusteita seuratessa kannattaa pitää mielessä, että yksittäiset korkeimmat aallot voivat olla jopa kaksi kertaa merkitsevää aallonkorkeutta suurempia. Näin kevätaikana, kun vesi on ympäröivää ilmaa kylmempää, aallonkorkeusennusteet saattavat välillä olla yläkantissa. Veneilijät voivatkin yllättyä, kun aallonkorkeus ei ylläkään ennustettuun.

Aallonkorkeuteen vaikuttaa tuulen lisäksi jonkin verran myös veden lämpötila. Karkeasti ottaen tuulienergiaa siirtyy aaltojen liike-energiaksi nihkeämmin silloin kun vesi on kylmää – syksyisin tilanne on puolestaan päinvastainen. Näin ollen keväällä aaltoennusteet voivat joskus olla yläkanttiin, kun taas syksyisin aallot saattavat kasvaa ennustettua korkeammiksi. Korkeiden aaltojen kausi alkaa vähitellen olla ohi, kun kesää kohden tuulisuus heikkenee. Touko-heinäkuu on vuoden vähätuulisinta aikaa.

Lue myös nämä

X