Tilaa
Jutut

Käytetty vene: Omega 34 – Saaristoon sovitettu

Omega 34 käy esimerkiksi siitä, että pursisuunnittelun vanhat Pohjoismaiset hyveet ovat edelleen aivan perusteltuja.

31.05.2024

KirjoittajaTeksti ja kuvat Pasi Nuutinen

1980-luvun alussa keskieurooppalaiset veistämöt alkoivat toden teolla vallata myös meikäläisiä markkinoita. Aseena oli suurten valmistussarjojen tuoma hintaetu, ja leveiden sekä korkeiden runkojen sisätilat miellyttivät. Atlantille mitoitetut maltilliset purjealat tuntuivat etenkin perhepurjehduksessa turvallisilta ja helppokäyttöisiltä myös Itämerellä.

Pohjoismaisia veistämöitä oli silti vielä paljon, ja niiden valttina oli kokemus saaristopurjehduksen vaatimuksista. Tehoa, suorituskykyä ja ketteryyttä oli enemmän etenkin luovilla, joten "ranskanpullat" ja "saksanseisojat" jäivät saaristoväylillä säännöllisesti katselemaan peräpeilejä.

Ruotsalaiset Omega-purret olivat tästä hyvä esimerkki, ja kokeiltavaksi saamamme Omega 34 niistä suosituin sekä monella tavalla tyypillinen. Korkea masto poimii hyvin kevyitä kesätuulia saarten väleissä. Fokka, vieläpä itsejalustuva, on nopea manöövereissä silloin, kun muu perhe puuhaa sisällä ja vahdissa on vain yksi henkilö. Matala köli, loiva keula ja avoin kaide ovat käteviä luonnonsatamiin rantautuessa.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X