Tilaa
Uutiset

Katia-hurrikaanin rippeet Suomeen tiistaina

12.09.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Jarmo Vehkakoski

Ilmatieteen laitoksen mukaan syksyn ensimmäinen syysmyrsky saapuu Suomen merialueille tiistaina, jolloin lännen ja lounaan välinen tuuli voimistuu lännestä alkaen.

Tuuli voimistunee myrskyksi eli keskituuli puhaltaa yli 21 metriä sekunnissa Pohjois-Itämerellä ja Suomenlahdella, mahdollisesti myös Ahvenanmerellä ja Saaristomerellä.

Etelärannikolla tuuli on voimakkaimmillaan keskiviikkopäivän aikana. Puuskissa tuuli voi puhaltaa paikoin noin 20 m/s. Puuskat voivat paikoin aiheuttaa tuulivahinkoja. Muualla maassa puuskat jäävät selvästi heikommiksi.

Skotlannissa tällä hetkellä olevan Katia-hurrikaanin jäänteet liikkuvat keskiviikkona Merenkurkun ylitse itäkoilliseen.

Matalapaine tuo mukanaan myös runsaita vesisateita. Runsainta sade on todennäköisesti Suomenlahden rannikolla, missä tämänhetkisten ennusteiden mukaan sataa keskiviikon aikana paikoin yli 20 millimetriä.

Merkitsevä aallonkorkeus nousee Pohjois-Itämerellä ja läntisellä Suomenlahdella paikoin viiden metrin tuntumaan, mikä häiritsee mm. laivaliikennettä.

Edellisen kerran vastaava myrsky merialueilla oli juhannusviikolla.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomeen saapuu toisinaan matalapaineita, joissa on jonkin hurrikaanin jäänteitä. Ne eivät kuitenkaan enää Suomeen ehtiessään useinkaan aiheuta tavanomaista matalapainetta suurempia vaikutuksia.

Lähde: Ilmatieteen laitos
Kuva: Jarmo Vehkakoski

 

 

Lue myös nämä

X