Tilaa
Jutut

Kalastusvälineet kierrätykseen

Saaristomerellä kerätään kalastusvälineitä, jotta roskaantuminen vähenisi.

05.06.2024

KirjoittajaKiia Palo

Luontoon hapertumaan jääneet kalastusvälineet vahingoittavat eläimiä ja saastuttavat vesistöjä mikromuovilla ja muilla haitallisilla aineilla, kuten raskasmetalleilla. Saaristomerellä nähdään tänä kesänä jotain aivan uutta, kun Pidä Saaristo Siistinä ry tuo erikseen nimettyjen Roope-palvelupisteidensä yhteyteen keräysastiat muovista valmistetuille vapaa-ajan kalastusvälineille.

”Keräysastioihin voi tuoda kuivat ja puhtaat muovista valmistetut vapaa-ajan kalastusvälineet, esimerkiksi muoviset verkot”, kertoo projektikoordinaattori Niklas Niemi Pidä Saaristo Siistinä ry:stä.

Yhdistys vei keräysastiat viime kuussa M/S Roopelle, Åvensoriin, Nauvon Berghamniin, Aspöhön, Brunskäriin, Nötöhön, Trunsöhön, Vänöhön, Österskäriin ja Innamoon. Lisäksi yksi keräysastia löytyy Kaarinasta kalastus- ja metsästysliike Ruodon myymälästä. Pilottikeräyksen on määrä päättyä lokakuussa.

Saaristomeren pilottikeräys on osa Re:Fish-hanketta, jonka tavoitteena on vähentää ja ennaltaehkäistä vapaa-ajan kalastukseen liittyvää roskaa.

”Suomessa kalastusvälineille ei vielä ole kierrätysverkostoa, vaan ne lajitellaan sekajätteeseen. Analysoimme osan kerättyjen kalastusvälineiden materiaaleista, jotta voimme selvittää niiden kierrätys- ja uudelleenkäyttömahdollisuuksia”, Niemi jatkaa.

Pilottikeräyksen laajempana tavoitteena on luoda pohjaa muovisten vapaa-ajan kalastusvälineiden kierrätysverkostolle ja vastata siten EU:n kertakäyttömuovidirektiivin luomaan tarpeeseen, jonka mukaan kalastusvälineiden tuottajien tulee järjestää jätehuolto markkinoille saattamillensa muovia sisältäville kalastusvälineille vuoden 2024 loppuun mennessä.

Re:Fish on Euroopan unionin rahoittama Interreg Central Baltic -hanke, jota koordinoi ruotsalainen Håll Sverige Rent. Suomessa hankkeeseen osallistuvat Pidä Saaristo Siistinä ry ja Suomen ympäristökeskus (Syke).

Lisätiedot: Pidä Saaristo Siistinä ry

Lue myös nämä

X