Tilaa
Uutiset

Kala Kallen lohet nauttivat savusaunan lämmöstä

16.02.2011

KirjoittajaKati Laitinen

Mari Palin ja Raimo Vähäsarja

– Lohisäilykkeiden kylmäsavustus on tarkkaa hommaa ja verrattavissa viinin tai juuston valmistamiseen, kuvailee Mari Palin (24) Kala Kallen kalaherkut/Vähäsarja Oy:stä.

Kalajoella kalaa on purkitettu vuodesta 1992. Yritys sijaitsee saaressa, jonka laituriin paikalliset kalastajat tuovat lohta sekä Perämeren villiä karisiikaa. Kuulostaa idylliseltä ja tuoreelta.

Idylliä löytyy myös säilykkeiden valmistuksesta. Lohet nimittäin ”saunotetaan” yhdestä kahteen päivää omissa hirsisavusaunoissaan.

Saunat on oikein ristittykin, Ryöppääksi ja Kurvoseksi kahden Rahjan saaren mukaan. Savukylvyn aika riippuu mm. ilman kosteudesta ja fileiden määrästä. Ryöppäs ja Kurvonen ovat siis jatkuvan tarkkailun alla, jotta kylmäsavustus ja aromit osuvat tismalleen nappiin.

Vielä löytyy ennakkoluuloa

Palinin mukaan monilla on vielä ennakkoluuloja säilykeruokia kohtaan.

– Me lähdemme heti alkuunsa rikkomaan näitä väärinkäsityksiä. Meidän tuotteemme näyttävät kalalta ja maistuvat kalalta.

Viime syksynä lanseerattiin uutuustuote löylylohikeitto, josta saa Palinin mukaan maukkaan kalakeiton kahdelle vain vettä lisäämällä.

Löylymedaljonki taas taipuu mm. ruisleivän, pitsan tai pastan päälle.

Palinin mukaan juuri veneilijät käyttävät paljon heidän tuotteitaan.

– On mukava huomata, kuinka nykyään messuilla törmää vanhoihin asiakkaisiin, jotka tarkoituksella etsivät meidät käsiimme.

Venemessuilta Kala Kallen väki ja löylylohet löytyvät osastolta 5e15.

Lisätietoja

 

 

Lue myös nämä

X