Tilaa
Jutut

Kajaanin Oulujärven satamiin uusia jätepisteitä Suomen, EU:n ja Venäjän rahalla

Uutuutena kerätään myös satamien sekajäte, johon lajitellaan pressut, köydet ja verkot, jotka eivät poltettavaan energiasekajätteeseen kuulu.

22.09.2020

KirjoittajaJukka Hiiro

Oulnjärven satamiin saatiin kuluneella kadella uusia jäteastioita. Järven jätehuolto on näin ottanut ison harppauksen eteenpäin.

Paitsi että satamia on varustettu jäteastioilla Koutalahden venesatamaan on rakennettu jätehuone, jossa kerätään kuutta eri jätelajia, Metsähallitus tiedottaa. Jäteastiat löytyvät pakkausmuoville, kartongille, lasille ja metallille sekä energiaksi käytettävälle sekajätteelle ja satamien sekajätteelle. Koutalahden jätehuolto rakennettiin yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalvelujen, Kajaanin kaupungin ja Ekokympin toimesta.

”Satamien sekajäte on uusi jätelaji, johon lajitellaan pressut, köydet ja verkot. Nämä jätteet ovat haitallisia jätteen poltossa, ja siksi ne on lajiteltava erilleen”, selventää Ekokympin käyttöpäällikkö Esa Kumpulainen.

Jätehuoneen suunnitelmat laati Ekokymppi, Metsähallitus kustansi rakentamisen ja Kajaanin kaupunki hoitaa jatkossa jäteastioiden tyhjentämisen.

”Koutalahden jätehuoneen rakentaminen on loistava esimerkki onnistuneesta paikallisesta yhteistyöstä. Satamien jäteastioihin päätyy jätteitä myös Metsähallituksen hallinnoimilta alueilta, kuten Ärjänsaaresta, joten haluamme olla mukana kantamassa vastuuta jätteiden asianmukaisesta keräämisestä”, kertoo Metsähallituksen Luontopalvelujen erikoissuunnittelija Anni Koskela tiedotteessa.

Koutalahden venesataman jätehuone on tarkoitettu satamaa käyttävien veneilijöiden jätteille. Veneilijöitä kannustetaan lajittelemaan jätteensä valmiiksi jo veneessä, jotta ne on helppo pudottaa satamassa oikeaan jäteastiaan. Veneillessä on tärkeää pyrkiä myös ehkäisemään turhan jätteen syntyä; esimerkiksi eväiksi kannattaa valita mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita.

Myös Kajaanin Paltaniemi ja Petäisenniska, Paltamon Metelinniemi sekä Vaalan Saharanta ja Ruununtörmä varustetaan jäteastioilla Ekokympin ja kuntien toimesta.

”Uusien kierrätystavoitteiden saavuttaminen vaatii meidän jokaisen panosta. Jätteet lajittelemalla vauhditamme kiertotaloutta ja samalla säästämme luonnonvaroja ja hillitsemme ilmastonmuutosta”, kertoo Kajaanin kaupungininsinööri Matti Nousiainen.

Koutalahden venesataman jätekatoksen rakentaminen oli osa Metsähallituksen GreenSol-hanketta. Hankkeen taustalla on Karelia CBC-ohjelma, jota rahoittavat Euroopan unioni, Suomi ja Venäjä, Metsähallitus kertoo tiedotteessa.

Oikaisu 22.9.2020: Korjattu Oulunjärvi oikeaan muotoon Oulujärveksi.

Lue myös nämä

X