Tilaa
Uutiset

Juhani Ahon vene herää henkiin

09.11.2009

KirjoittajaVenelehti

Piirros: Jari  Hautamäki

Kirjailija Juhani Aho purjehti kesällä 1893 pienellä purjeveneellä Lauritsalasta Iisalmeen matkaseuranaan tuore vaimonsa Venny Soldan-Brofeldt ja tämän sisko Tilly. Aho kirjoitti retkestä idyllisen kertomuksen samana vuonna ilmestyneeseen Nuori Suomi -albumiin.

Matkan tarkoituksena oli tehdä tunnetuksi Järvi-Suomea matkailualueena ja samalla markkinoida uudentyyppistä purjevenettä, jonka valmistus oli aloitettu Viipurissa.

Vene oli 16 jalkaa eli vajaat viisi metriä pitkä ja 2,2 metriä leveä. Se oli tyypiltään niinsanottu catboat, joka oli varustettu nostokölillä. Masto sijaitsi aivan veneen keulassa ja siinä oli huomattavan suuri, noin 30 neliön kahvelipurje.

Ahon käyttämä vene saattoi olla tuon ajan kuuluisan venesuunnittelijan Nat. Herreshoffin itselleen rakentama catboat, joka kulkeutui Venäjän kautta Viipuriin 1800-luvun loppupuolella. Luultavampaa kuitenkin on, että Aho käytti yhtä tuosta veneestä tehtyä jäljennöstä, joita kauppaneuvos Hackman valmistutti Viipurissa.

– Tarkkaa tietoa tästä ei ole, joten olemme käyttäneet nyt suunnittelun pohjana Venny Soldan-Brofeldtin matkalla tekemiä piirustuksia sekä arkistoista löytämiämme kahden tuon aikakauden samantyyppisen veneen linjapiirustuksia, kertoo idean isä, Ingmanin käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen veneveiston opettaja Esko Mattsson.

Veneprojektin toteuttamiseksi on perustettu Saimaan Purret niminen yhdistys, jossa ovat mukana Kuopion satama, kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys sekä Kuopion Pursiseura, jonka perustajajäseniin innokas purjehtija Juhani Aho kuului. Ingmanin oppilaitos luovuttaa projektin käyttöön tilat ja tietotaitonsa.

Projektin kustannusarvio on 80.000 euroa, joka kootaan sponsorirahoituksena.

Veneen rakentaminen aloitetaan talvella Ingmanin venesalilla Siilinjärvellä ja sitä jatketaan kesällä Kuopion sataman vanhassa makasiinissa, missä yleisö voi seurata rakennustyön edistymistä. Veneen on tarkoitus valmistua syksyksi 2011, jolloin vietetään Juhani Ahon syntymän 150-vuotisjuhlaa.

9.11.2009 Esa Mäkinen

Lue myös nämä

X