GGR on yksinpurjehdus maapallon ympäri ilman moderneja laitteita ja apukeinoja. Esimerkiksi GPS:ää ei sa käyttää.”
Harkimo ei vielä paljasta, millä veneellä hän osallistuu kilpailuun, mutta kyseinen vene on parhaillaan kilpailun lähtösatamassa Ranskan Sables d’Olonnessa.
Kyseinen vene on vuonna 2018 osallistunut GGR:ään, mutta se ei kuitenkaan ole Tapio Lehtisen vene, joka kisaan tuolloin osallistui.
Vaikka periaatteessa vene on ”GGR-valmis”, vaatii se kuitenkin Harkimon mukaan korjaamista ja laittoa. ”Mulla on parhaimmat jätkät tekemässä sitä venettä, keitä voi pyytää. Heidän kanssaan olen ollut jo pitkään ja purjehtinut heidän kanssaan. Me rakennamme sen yhdessä. He opettavat minut kaikkeen mikä siihen veneeseen liittyy”, Harkimo kertoo.
GGR:ään osallistuminen vaatii tiettyjen mailimäärien täyttämistä ennen kisaa. Esimerkiksi kisaveneellä on purjehdittava 2000 meripeninkulmaa, ennen kuin lupa osallistumiseen heltiää. Lisäksi muita purjehdusmaileja miehistön osana on oltava lokissa 8000. Ne mailit ovat jo täynnä, koska Harkimo on ylittänyt Atlantin kolme kertaa.
”Tulen olemaan henkisesti ja fyysisesti niin hyvässä kondiksessa, että siitä tulee minun vahvuuteni. Mutta se vaatii aivan törkeän määrän duunia ennen sitä GGR:ää. Valmistautuminen on kaiken A ja O.”
”Nyt elämäntilanne on sellainen, että on hyvä hetki toteuttaa tämä unelma perhesyistäkin. Ja mielestäni tämä ikäkin on nyt sopiva. Isäni oli vähän nuorempi, kun hän lähti silloin yksin [ylittämään Atlanttia], hän oli silloin 33-vuotias, eli saman ikäinen kuin minä nyt. Tulen olemaan 36-vuotias GGR:n aikaan. Minulla on vielä nuoruuden intoa, mutta en tule olemaan kokenein. Pitää vain sen valmistautumisen kautta edetä.”
Harkimo uskoo, että uusi vene tulee helposti tutuksi, sillä hän on jo vuosia purjehtinut vuoden 1989 36-jalkaista, joten suurta eroa tulevaan kisaveneeseen ei paljoa liene. ”Vene tulee paljon helpommin tutuksi”, Harkimo tuumailee.
GGR on kisa, johon mennään voittamaan itsensä. ”Kun tuossa kisassa tulee maaliin, olet voittaja. Minulle se seikkailuaspekti on myös todella tärkeä. Tässä lähdetään toteuttamaan elämän suurinta seikkailua.”
GGR on järjestetty aikaisemmin vuosina 1968, 2018 ja 2022. Kilpailuihin on osallistunut yhteensä 43 kilpailijaa, joista vain yhdeksän on päässyt maaliin. Suomalaisille tunnetuin on epäilemättä Tapio Lehtinen.
Harkimo kertoo, että Lehtinen onkin hänen esikuvansa.
Harkimon mukaan sponsoreita on tullut mukaan jo mukavasti, että vajaan miljoonan euron budjetti alkaa täyttyä, mutta ei aivan ihan vielä. ”Kyllä tämä tulee toteutumaan joka tapauksessa.”
”Vene, jota olen ostamassa maksaa noin sata tuhatta euroa, mutta se on jo niin valmis, että sillä voi lähteä purjehtimaan saman tien”, Harkimo kertoo.
”Toivon, että neuvottelut etenevät hyvin ja pääsemme purjehtimaan sen Suomeen keväällä ja pääsemme testaamaan sitä.”
Harkimo uskoo, että vaadittavat 2000 meripeninkulmaa tulee täyteen jo tämän vuoden puolella, kun hän aikoo kisaveneellä ylittää yksin Atlantin harjoitusmielessä.
Valmentautumisen Harkimo aloittaa ennen kevättä: hän aikoo vetäytyä Lappiin kahdeksi viikoksi ilman internetiä tai puhelinta testaamaan, miltä yksinolo karuissa oloissa tuntuu.