Tilaa
Jutut

Itäisen Suomenlahden Nuokot ovat suosituimpia retkisatamia

Itäisen Suomenlahden herkkupaloihin kuuluu Nuokkojen saariryhmä. Suojaisempaa luonnon muovaamaa retkisatamaa saa kaukaa hakea.

23.05.2021

Kirjoittajaanne ja steffi sjöholm

Nuokko-saaret sijaitsevat mukavasti Haminan edustalla, vain 12 kilometriä Tervasaaren satamasta. Saariryhmä on vetänyt puoleensa matkapurjehtijoita vuosikymmenten ajan, ja se on muodostunut yhdeksi matkapurjehtijoiden hyvin tuntemaksi ”mekaksi” Itäisellä Suomenlahdella.

Purjehdimme kohti Nuokkoja harmaassa ja kylmässä tuulessa. On heinäkuu, vaikka sitä ei sään puolesta uskoisi. Tuulee sen verran rapsakasti, että emme ole nostaneet isopurjetta, vaan etenemme vain kahden keulapurjeen voimin. Vauhtia on silti selvästi enemmän kuin yleensä. Kiehtova saariryhmä näkyy jo kauas korkeutensa ansiosta. Kun erotamme salmen suun kahden saaren välissä, käynnistämme koneen.

Sisälahteen johtaa eteläpuolelta syvä salmi.

Salmen suojaiset satamat

Ajamme sisään pitkään, kapeaan salmeen. Saarista suurempi, Sisä-Nuokko on styyrpuurin puolella ja pienempi Ulko-Nuokko paapuurissa. Olemme joskus istuneet kauan Ulko-Nuokon korkealla kalliolla nauttimassa aurinkoisesta illasta ja katselleet, kun veneet tulevat satamaan salmea pitkin. Mieleen on jäänyt etenkin erään kauniin puujaalan saapuminen. Tästä mahtuu siis isompikin alus. Tänään sää on kuitenkin aivan toinen. Ennen kuin pääsemme perille alkaa tietenkin sataa ja oikein kunnolla. Äh, olisi odottanut vartin, niin olisimme saaneet veneen ensin kiinni ja säästyneet sadevaatteiden kuivattamiselta.

Molemmissa Nuokoissa on laiturit, ja myös hyviä ankkuripaikkoja. Sisä-Nuokon puoli on matalampi, ja ponttonilaiturissa on myös aisapaikkoja. Vaikka veneen syväyksemme puolesta pääsisimme sinnekin, suuntaamme kohti vastarannan jyhkeää puulaituria Ulko-Nuokon puolelle. Sateesta huolimatta naapuriveneen kippari tulee ottamaan köydet vastaan, mistä isot kiitokset.

Kun Nuokkojen saariryhmää katsoo merikortilta, mielessä alkaa pyöriä kaiken maailman satuja. Ulko-Nuokon ja Sisä-Nuokon saarten voi kuvitella olevan kaksi vierekkäistä jalanjälkeä, joista toinen on selvästi suurempi. Tai voi kuvitella, miten jättiläinen on ottanut Nuokko-saaren reunoista kiinni ja repinyt sen kahdeksi palaksi. Tehnyt sinne väliin merenkulkijoille täydellisen suojaisan sataman.

Laitureita on satamalahden molemmin puolin. Taustalla näkyy Sisä-Nuokot ja laituri aisoilla.

Reilusti tilaa grillata

Ulko-Nuokkoon rakennettiin muutamia vuosia sitten osin Kotkan ja Haminan veneseurojen talkoovoimin mahtavan kokoinen grillikatos. Siellä on useampi tulentekopaikka ja pöytäryhmä, joten jonotusnumeroita ei tarvitse. Polttopuut odottavat valmiina liiterissä. Muurinpohjapannukin löytyy, mutta puhdistettavahan se on ennen käyttöä. Edellinen käyttäjä lämmitti siinä kuulemma makaronilaatikkoa.

 Isossa grillikatoksessa on kaksi grilliä ja pöydät.

Muita palveluita Ulko-Nuokoissa ovat siistit kuivakäymälät sekä luontopolku. Vastaavat löytyvät myös Sisä-Nuokkojen puolelta. Sataman pyörittämisestä vastaa Kymenlaakson virkistysalueyhdistys, jolle voi jättää vapaaehtoisen satamamaksun grillikatoksen lähellä olevaan laatikoon.

Huomasitko Majasaaren?

Nuokot kuuluvat Haminan kaupungin omistamaan noin 30 saaren ryhmään, jotka on varattu retkeilyyn ja kalastukseen. Nuokkojen naapuri, Majasaari, on niistä yksi ja toiminnan pääkeskus. Majasaaressa on laituripaikkoja yli 20 veneelle, grillikatokset ja kuivakäymälät. Vehkalahden Veneseura toimii siellä ahkerasti. Jos mieli tekee saunaan, kannattaa kysellä seuralaisilta, josko moinen onnistuisi. Luontopolku on hyvin suunniteltu, ja sen kartta löytyy netistä.

Ulko-Nuokon kierros

Saarissa on luontopolut, joista löytyy rauhallista merimaisemaa.

Sade hellittää iltaa kohden. Päätämme lähteä saarta kiertävälle luontopolulle. Se ei valitettavasti ole kehittynyt edellisestä käynnistämme. Polkua on edelleen välillä vähän vaikea löytää. Saaressa on tarvottu ristiin rastiin niin paljon, ja polku kulkee paljon myös avokallioita pitkin. Mutta aina pienen etsinnän jälkeen löytyy seuraava maalattu merkki kertomaan, mihin edetä. Valitettavasti polun varrella tai verkossa ei myöskään ole mitään, mikä kertoisi alueen luonnosta tai historiasta.

Mutta käveleminen on aina hyvästä! Lenkillä ei ole pituutta kuin pari kilometriä, mutta paikoin se on ihan haastavaakin maastoa. Ja jo selän suoristaminen tekee hyvää veneessä istutun päivän jälkeen. Ja kumartaminen ja kyykkiminen! Metsä tarjoaa nimittäin mustikoita. Vaikka joku onkin ehtinyt apajille meitä ennen, aamujugurtin seuraksi saa märästä metsästä nopeasti kerättyä riittävästi marjoja.

Nuokot

60°26,9’P, 27°13,5’I 

Merikartta: 607, 609, 610, satamanumero: 128

Hinta: vapaaehtoinen

Vieraspaikat: 30 kpl

Syvyys: alueella 2–6m

Kiinnitystapa: poijut, aisa, kylki, ankkuri

Nuokot

Lue myös nämä

X