Tilaa
Jutut

Isot plotterivalmistajat ovat esitelleet uusia monitoiminäyttöjään – myös tekoäly on tulossa mukaan veneilyyn

17.03.2023

Kirjoittajatimo kuukkanen

Kuvaajavalmistajat, istock

Sähköisesti kylille – Elisa E-scooter

Elisa E-scooter

Veneessä kuljetetaan usein taitettavaa polkupyörää maissa liikkumista varten. Yhtä hyvin sen voisi korvata katu-uskottavalla sähköpotkulaudalla.

Italialaisen Linkablen valmistamalla Elisa E-scooterilla liikkuminen on vaivattomampaa ja usein nopeampaa kuin pyörällä. Sen 25 senttiä leveän astinlaudan päällä voi seistä rennosti jalat rinnakkain.

350-wattisen moottorin ja 5 Ah akun kera toimintamatka on 20 km, tupla-akulla 40 km. Suurin nopeus on 20 km/h.

Säilyttämistä ja kantamistakin on mietitty. Potkulaudan ohjausputki taittuu alas. 14,5-kiloista lautaa voi kantaa joko sen kahvasta, olkahihnalla tai laukussa, jonka saa myös reppuna selkään. Taitettuna tennismailan pituinen menopeli mahtuu veneessä pieneen tilaan.

Lataussähköä saa useimmista satamista, mutta valinnaisella adapterilla sitä voi ladata veneen sähköjärjestelmästäkin.

Hinta alk. 899 €, Linkable

 

Näppäimistön paluu plotteriin

Raymarine Axiom 2 Pro

Raymarine on palauttanut plotterin reunaan näppäimistön Axiom 2 Pro:n myötä.

Tuoreessa Lighthouse 4 käyttöjärjestelmässä on mukana purjeveneiden polaariprofiilit ja laylinet. Kosketusnäyttö on saanut sen toimivuutta parantavan nanopinnoitteen, ja kuusiytiminen prosessori mahdollistaa nopeamman kartan selauksen, välittömän vasteen ja mahdollisuuden käyttää useita sovelluksia samanaikaisesti.

Chirp-kaiulla varustettu S-malli on tarkoitettu tavalliseen veneilyyn. Kalastukseen sopivassa RVM-mallissa on yhdysrakenteinen RealVision Max -kaikuluotain. Ruutukoot ovat 9, 12 ja 16 tuumaa.

Hinta alk. 3 100 €, Raymarine

 

Silmät selässä

Raymarine Cam300IP

Raymarine Cam300IP on golfpallon kokoinen, laajakulmainen IP-kamera, joka soveltuu videovalvontakameraksi monitoiminäytön parina. Sen voi suunnata esimerkiksi takakannelle tai veneen sokeisiin kulmiin, ja se toimii myös lisättyä todellisuutta hyödyntävässä järjestelmässä. Kameraa voi kääntää käsin mihin suuntaan tahansa matkankin aikana. Teräväpiirtoinen videoanturi tuottaa selkeän ja kontrastikkaan kuvan. Pimeässä näkyvyys ulottuu kymmeneen metriin infrapunavalaisimen keilassa.

Hinta 740 €, Raymarine

 

B&G keskittyy oleelliseen

B&G Zeus S

Purjehdusplotteri B&G Zeus S on Navicon toinen Android-käyttöjärjestelmälle ohjelmoitu näyttö. Siinä on näppärä tietojen yksinkertaistettu esitystapa, joka perustuu huvi- ja kilpapurjehdukseen määriteltyihin tiloihin. Ne piilottavat tarpeettomat tiedot.

Zeus S sisältää edelleen tutut mutta päivitetyt purjehdustoiminnot, kuten StartLine, SailSteer, leikkarit ja reititys. Yhteensopivat C-Mapin kartat Discover X ja Reveal X mm. varoittavat karikoista zoomaustasosta riippumatta.

Näyttökoot ovat 7, 9 ja 12 tuumaa.

Hinta alk. 1 049 €, B&G Sailing Electronics

 

Orca sopeutuu lämpöön

Navigoinnin perusasioihin keskittyvä Orca CoPilot -karttaplotterijärjestelmä on saanut uuden Display 2 -näytön. Se on edeltäjänsä tavoin kestävä ja vesitiivis Android-tabletti, mutta uusi näyttö sopii paremmin lämpimiin olosuhteisiin ja kirkkaaseen auringonvaloon.

Näytön kirkkautta on lisätty, ja sitä voi lukea polaroiduilla laseilla. Akkukesto on pitempi, ja prosessorissa ja grafiikkaprosessorissa on enemmän vääntöä. Näiden suurempaa lämpökuormaa hallitaan tehokkaammalla passiivisella jäähdytyksellä.

Hinta n. 1 000 €, Orca

 

Tekoälystä väsymätön vahti

Wayfinderia voi käyttää esimerkiksi joko kannettavalla tietokoneella tai tabletilla.

Wayfinder on tekoälyä hyödyntävä laite, joka helpottaa veneen ohjaajaa hallitsemaan sensoreiden ja mittareiden tietotulvaa.

Laite kerää tiedot NMEA-väylistä ja täydentää sitä olosuhdetiedoilla netistä. Se valvoo parametreja jatkuvasti ja varoittaa kehittymässä olevasta ongelmasta, vaikka miehistö olisi väsynyt ja altis inhimillisille virheille.

Laite on pelkkä musta laatikko, jonka näyttönä toimii yhteensopiva monitori, iPad tai läppäri.

Hinta n. 2  000 €, iNav4u Marine Electronics

 

 

Lue myös nämä

X