Tilaa
Uutiset

Ison veneen verot käyttömaahan

14.12.2007

KirjoittajaVenelehti

Kun yksityishenkilö ostaa tavaraa toisesta EU-maasta, hän maksaa hankinnasta ostomaan arvonlisäveron. Sääntöön on kuitenkin poikkeus: Uudet kuljetusvälineet, eli autot, moottoripyörät, veneet ja lentokoneet. Ne verotetaan aina maassa, missä niitä käytetään. Ostajan kansallisuudella tai kotipaikalla ei ole merkitystä.

Veneiden kohdalla raja kulkee 7,5 metrin kohdalla. Alle 7,5 metrin veneissä sovelletaan normaaleja arvonlisäverosääntöjä, eli vero maksetaan ostomaahan. Sen sijaan yli 7,5 m veneen arvonlisävero maksetaan maahan, jossa venettä käytetään. Yleensä tällä ymmärretään veneen kotimaa eli lippuvaltio.

Veron määrä Suomessa on 22 prosenttia siitä hinnasta, jonka myyjä veloittaa ostajalta. Hintaan luetaan mukaan kaikki kulut, jotka myyjä on ostajalta laskuttanut,esimerkiksi varusteet ja mahdollinen rahti veistämöltä satamaan.

Jos yksityishenkilö kuitenkin on maksanut ostomaan arvonlisäveron, hänen on osoitettava myyjälle, että myynti olisi tullut olla veroton ja pyydettävä tätä palauttamaan maksettu alv.

Oleellista on veneen uutuus. Verottajan kannalta vene on uusi, kun se on myyty enintään kolme kuukautta sen jälkeen, kun se ensimmäisen kerran on otettu käyttöön tai sillä on ajettu tai purjehdittu enintään 100 tuntia. Esimerkiksi kuusi kuukautta sitten käyttöön otettu, mutta vain 80 tuntia ajettu vene katsotaan edelleen uudeksi.

Rekisteröitävä vene katsotaan otetuksi käyttöön sinä päivänä, kun se on rekisteröity. Jos vene ei vaadi rekisteröintiä, ratkaisevaa on ajankohta, jolloin vene on toimitettu ensimmäiselle ostajalle tai valmistaja/myyjä on ottanut sen esittelykäyttöön. Suomessa kaikki yli 7,5 metrin veneet on rekisteröitävä joitain harvoja poikkeuksia lukuunottamatta.

Lisätietoa löytyy verohallinnon Internet-sivuilta www.vero.fi, vero-ohjeet, arvonlisäverotus, Eräitä ohjeita yksityishenkilöille. Arvonlisäverosta saa lisätietoa valtakunnallisesta arvonlisäveron puhelinpalvelusta 020 697 014.

AI 14.12.2007

Lue myös nämä

X