Tilaa
Jutut

Ison-Britannian kanavilla ei kiirettä minnekään

Matka jokiveneellä Ison-Britannian kanavilla on todellista koko perheen hupia.

29.12.2019

KirjoittajaJari O. Tenhunen

Tämä juttu on julkaistu alunperin huhtikuussa ja julkaistaan nyt välipäivien iloksi uudelleen lukijoillemme.

Vene kulkee tasaisen rentoa kävelyvauhtia. Upeat maisemat ja rannoilla laiduntavat eläimet tukevat raukeaa tunnelmaa. Silloin tällöin mutkan takaa paljastuu kylä, jonka pikkukaupoista voi ostaa ensiluokkaisia herkkuja ja raaka-aineita ruoanlaittoon. Jos ruoanlaitto ei huvita, voi pysähtyä rantapubiin, joita on säännöllisin välimatkoin.

Kanavaverkosto

Englannin 1700-luvun teollinen vallankumous loi tarpeen isojen tuotemäärien kuljetukseen. Kapeita hevosvetoisia kuljetusveneitä varten rakennettiin tuhansia kilometrejä vesiteitä. Ne jäivät unholaan, kun tehokkaampi rautatiekuljetus vei työt kanavaveneiltä.

Viime vuosisadan puolivälin jälkeen britit havahtuivat vesiteiden rappioon. Samaan aikaan väestö vaurastui ja halusi viettää aikaansa ja jopa asua nostalgisilla veneillä. Tänään Canal & River Trust ylläpitää yli kolmen tuhannen kilometrin verran vesiteitä, jotka nykyään ovat suurelta osin virkistyskäytössä.

Reitin valinta

Reittivaihtoehtoja on niin paljon, että valinta voi olla vaikeaa. Kanavien palvelut esitellään netissä kattavasti, mutta maisemakuvia ja nähtävyyksiä on vaikeampi löytää.

Suunnittelun voi aloittaa vaikka tilaamalla netistä GEO-projectsin koko UK:n vesiteiden verkoston käsittävän kartan Inland Waterways of Britain. Siinä on selkeästi merkitty eri kanavat ja kerrottu välimatkat sekä etäisyyksinä että tunteina. Suunnittelun tukena voi olla jokin reiteistä kertova kirja, kuten Brian Robertsin Britain’s Waterways — Cruising rings & other things.

Kun reitti on valittu, voi tilata siihen sopivan GEO-projectsin lähikartan, josta löytyvät myös kanavanvarsien nähtävyydet.

Reitin luonne

Vesiteitä on sekä maalla että kaupungeissa, kanavilla ja joilla. Vesielementti antaa esimerkiksi Lontoon tai Birminghamin tutustumiseen lisämausteen.

Keskisessä Englannissa puolestaan vanhojen teollisuusympäristöjen lomassa kulkeva tiheä kanavaverkosto on hyvinkin maalaismainen kumpuilevine niittymaisemineen. Useat joet, kuten Thames, ovat myös osa vesiteiden verkostoa. Lisäksi Britannian reunoilta löytyy erillisiä reittejä, kuten luonnoltaan upea Monmouthshire & Brecon kanava Etelä-Walesista tai itärannikolta The Broads, vanha turpeenkaivuualue. Skotlannissa Edinburghin ja Glasgow’n välillä kulkee pohjoisen teollistuneita ympäristöjä halkova kanavareitti.

Päivämatkat

Päivämatkan pituus kannattaa suunnitella kohtuulliseksi, jotta ei pilaa lomaa kiireellä. Kun ottaa huomioon rantakohteisiin tutustumiset ja pub-pysähdykset, jää sopivaksi ajoajaksi neljästä kuuteen tuntia päivässä. Yöllä veneellä ajaminen on kielletty.

Veneen valinta

Kanavaveneet ovat kapeita ja pitkiä teräsaluksia. Pituudet vaihtelevat noin kymmenestä vajaaseen kahteenkymmeneen metriin ja leveys on parisen metriä. Hytit ovat joko kapean käytävän varrella tai erillisiä peräkkäin olevia osastoja. Nukkumapaikkoja voi olla jopa kahdelletoista. Huomasimme, että parisängyt ovat liian kapeita koko perheelle, joten junioreillekin pitää varata kokonainen petipaikka. Leveämmille vesiteille voi vuokrata enemmän normaalia matkavenettä muistuttavan aluksen.

Mitä mukaan

Tavaraa kannattaa ottaa mukaan maltillisesti, sillä säilytystilat ovat rajalliset. Vuokraamolta saa pyyhkeet, lakanat, peruskartan ja pelastusliivit halukkaille. Hyvät kävelykengät toimivat sekä veneessä että kanavien varsilla.

Yhteydet Englantiin

Suomesta voi lentää edullisesti Lontooseen ja Manchesteriin. Jatkoyhteys Lontoosta voi olla esimerkiksi juna tai bussi. Junayhteyksien sivusto on osoitteessa britrail.com ja National Express -bussiyhtiön sivut osoitteessa nationalexpress.com. Manchesteristä on lyhyt matka lähikanaville taksilla. Venefirma voi tilata taksin etukäteen.

Milloin

Englantilaisten loma-aika on heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin, jolloin kanavat ovat täynnä. Keskikesällä venevuokrat ovat myös kovemmat kuin keväällä ja syksyllä. Toisaalta kanavaloma on leppoisaa puuhaa ja jonottamisen aikana voi tutustua kanssaveneilijöihin. Veneitä on tarjolla yleensä maaliskuun lopulta marraskuun alkupuolelle.

Venetekniikka

Veneiden toiminta on tehty hyvin yksinkertaiseksi. Polttoaine riittää normaalisti koko matkalle ja septitankissa on tilaa koko matkan ajaksi. Juomavettä pitää lisätä silloin tällöin. Öljytikkua voi tarkistaa ajoittain.

Jos potkuriin menee roskaa tai vaikkapa köysi, on sen poistaminen helppoa, sillä potkuri saadaan näkyviin avaamalla kansiluukku. Lämminvesi- ja lämmitysjärjestelmä ovat kaasukäyttöisiä ja hyvin yksinkertaisia. Veneessä on yleensä ainakin yksi 230 voltin jännitepiste, jossa voi ladata kännykän akkuja ja kannettavaa tietokonetta.

Ohjaaminen

Kanavaveneen kuljettamiseen ei vaadita lupakirjaa, joten jokainen voi kokea, miltä tuntuu ohjata valtavaa teräsmöhkälettä. Keulassa tähystetään ja perästä ohjataan. Yhteydenpitoon kannattaa ottaa mukaan radiopuhelimet.

Vuokrafirman edustaja neuvoo liikkeellelähdön yhteydessä ohjaamisen ja sulkutyön niksit, kunnes veneen käsittely luonnistuu. Senkin jälkeen voi olo peräsimessä tuntua jonkin aikaa huteralta, mutta ei hätää. Veneen reunaa ympäröi teräksinen puskuri, joten pikkutörmäykset eivät haittaa. Tämän havaitsee viimeistään muutaman sulun jälkeen, kun on sisäänajossa kolistellut veneen keulaa tai kapeissa kaksisuuntaisissa tunneleissa, joissa vastaantulija törmää keulaan ja huikkaa perään: ”Sorry”.

Yöpyminen

Kanavan reunalla kulkee aina kävelypolku, jonka varrelle voi kiinnittyä lähes mihin vain. Pubien lähistöt tai viehättävät pikkukylät ovat suosittuja yöpymispaikkoja.

Veneessä on rantautumista varten muutama maakiila ja raskas vasara tai moska. Kiilat on syytä hakata syvälle, sillä ohi ajavien alusten aallot ja kanavan mahdollinen virtaus nykivät niitä. Springin virittäminen yöksi voi olla paikallaan.

Ruokailut

Vuokraveneiden keittiöt ovat hyvin varusteltuja. Keitin ja uuni toimivat kaasulla ja kylmätilaa on kohtuullisesti. Matkan aluksi lastasimme veneeseen ison kasan perusraaka-aineita. Päivittäiset tuoreet ainekset ostimme kylien pikkuliikkeistä, jotka myyvät yleensä lähialueiden hyvälaatuisia tuotteita.

Jos ruoanlaitto ei huvittanut, söimme rantapubissa, sillä brittien maine surkeina ruoanlaittajina ei enää pidä paikkaansa ainakaan kanavien varsilla.

Koettavaa

Englantiin mahtuu niin paljon historiallisia kohteita, että muutama osuu matkan varrelle vuorenvarmasti, oli reitti mikä hyvänsä.

Tunnelit, sulut ja akveduktien päällä kulkevat kanavat tuovat mielenkiintoa matkantekoon. Kanavanvarsien museot puolestaan antavat aiheen pidemmälle pysähdykselle. Matkoillamme vierailimme innokkaasti myös kirkoissa ja linnoissa ja huomasimme, että näiden aukiolo kannattaa varmistaa puhelimitse etukäteen. Kylien herkkupuodit ja kirpputorit kiinnostivat erityisesti lapsia.

Lapset

Hitaasti kulkevan veneen ikkunasta piirtyy maisema samalla tavalla kuin kävellessä. Silmät ehtivät havaita yksityiskohtia ja aivot muistaa näkemänsä. Tästä lapsemme pitivät. He katselivat hypnoottisina ohi lipuvaa maaseutua ja bongailivat laitumilta eläimiä. Ykköskivaa lapsille olivat kuitenkin sulut.

Sulut

Sulussa peräsinmestari pitää venettä aloillaan joko köydellä tai moottorilla. Pari aikuista häärii käsikäyttöisen sulun parissa ja lapset auttavat.

Veneissä on mukana pari kampea, joilla avataan ja suljetaan vesiluukkuja. Mukaan kannattaa ottaa hanskoja rakkojen välttämiseksi. Itse sulut työnnetään auki ja kiinni jalkavoimin.

Sillat

Keksimme hyvän tavan saada liikuntaa ja jouduttaa matkantekoa. Puoli kilometriä ennen nostosiltaa liikuntaa haluava lähti kävelemään kanavan reunaa ripeää tahtia sillalle ja ehti juuri nostaa sen ennen veneen tuloa. Sen jälkeen oli vuorossa sillan lasku ja jälleen ripeä kävely veneelle. Sillat nostetaan vääntämällä hydraulijärjestelmään liittyvää kampea. Sitä on melko kevyt vääntää, mutta kierroksia on paljon.

Kohteliasta veneilyä

Matka etenee kävelyvauhtia, mutta rantaan kiinnittyneitä veneitä ohitettaessa nopeutta pitää vielä laskea, jotta ne eivät keikkuisi tai ranta sortuisi. Jos erehtyy ajamaan liian lujaa, saa veneissä asuvilta paikallisilta pikaisen nootin.

Lisätietoja

GEO Projects kanavakartat: amazon.co.uk
Veneiden vuokraus esim. osoitteista
hoseasons.co.uk ja holidayuk.co.uk
Reitti-infoa: waterwayroutes.co.uk
Linkkilista kanava-aiheisiin sivustoihin: canals.com
Yhteydet kanaville: britrail.com, nationalexpress.com

Lue myös nämä

X