Tilaa
Arvostelut

Isät jäävät merelle

13.01.2022

Kirjoittajalauri kaira

KustantajaWSOY (2021)
HintaÄänikirja 15,95 €

Vastikään ilmestynyt Isät jäävät merelle on yritysjohtajana päivätyötään tekevän Niklas Ahnbergin esikoisromaani. Teos on saanut alkunsa Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakoulusta, ja vaikka kyseessä on fiktiivinen kirja, on siinä teemoja, jotka sivuavat kirjailijan omaa elämää.

Romaanin näyttämö on avomerellä sijaitseva Kökarin saari, joka toimii vastakohtana kirjan päähenkilön Benjaminin kotiseudulle Espoolle. Aavalla piirtyvät neitseelliset kalliot sekä karu saaristoluonto mahdollistavat irtioton elämästä, joka on rakentunut lähiökaupungin varaan. Teos ei kuitenkaan ole saaristoluonnon kuvaus, vaikka se on romaanin sivuilla alati läsnä. Kerronta keskittyy henkilöhahmojen elämään yhden kesän ajan.

Kirjan keskeisin teema on perhesuhteet ongelmineen. Kirjan teksti on sujuvaa ja sitä lukee ilolla, vaikka juoni on aavistuksen ennalta-arvattava. Isät jäävät merelle on perinteinen sukupolvien välisen kuilun kuvaus, jossa vaietut salaisuudet ja puhumattomuus sävyttävät ihmisten elämää vuosikymmenestä toiseen. Vaikeasta aiheesta huolimatta kertomuksen lopullinen sanoma on kuitenkin positiivinen ja se rakentaa uskoa sekä toivoa valoisammasta tulevaisuudesta fiktion keinoin.

Suomalainen.com

Lue myös nämä

X