Tilaa
Uutiset

Ilmatieteen laitokselta uusia varoituksia

04.04.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Jarmo Vehkakoski

Ilmatieteen laitos seuraa ympäri vuorokauden Suomen säätä. Tilanteen mukaan varoitetaan vaaraa tai uhkaa aiheuttavista sääilmiöistä. Huhtikuun alussa säävaroitusten valikoima laajeni ja varoitusjakson pituus kasvaa usealla vuorokaudella.

Tänään Ilmatieteen laitos laajentaa lähivuorokauden varoitusvalikoimaa. Nykyisten varoitusten lisäksi varoitetaan jatkossa myös tulevien 24 tunnin ajalta meriveden korkeudesta, aalloista, hellejaksoista ja pakkasesta.

Touko-lokakuussa annettavilla aallokkovaroituksilla varoitetaan merkittävästä aallonkorkeudesta ja käytössä on kolme vaaratasoa; 2,5 metriä (haittaava aallokko), 4 metriä (kova aallokko) ja 7 metriä (myrskyaallokko). Merkitsevän aallonkorkeuden ollessa 2,5 metriä voi huviveneily vaikeutua ja mm. nopea laivaliikenne Helsingin ja Tallinnan välillä häiriintyä.

Matalalle vedelle on rannikolla olemassa vain yksi varoitustaso, mutta korkean veden kolme varoituskynnystä vaihtelevat merialueen mukaan.

Vaarallisesta sääilmiöstä ennakkovaroitus

Ilmatieteen laitoksen uusi varoituspalvelu varoittaa ennakkoon vaarallisista sääilmiöistä 1-3 vuorokautta ennen uhkaavaa säätilannetta. Ennakkovaroitukset koskevat ukkospuuskia, merialueiden kovia tuulia, aallonkorkeutta, merivedenkorkeutta, runsaita sateita, hellejaksoja, kireitä pakkasia tai erittäin huonoa ajokeliä. Helteen ennakkovaroitus voidaan antaa jopa 5 vrk asti.

– Ennakkovaroitusten tarkkuus on heikompi kuin vuorokauden varoituksissa. Tämän takia omia tietoja on syytä päivittää usein, sillä varoitukset tarkentuvat edetessään, toteaa Sää ja turvallisuus -yksikön johtaja Juhani Damski.

Viranomais- ja hätätiedotteet voimakkaimmat varoituskeinot

Lisävaroitukset, kuten viranomais- ja hätätiedotteet, tarkentavat varoituksia tiedoilla ilmiön voimakkuudesta ja esiintymisalueesta.

Muu viranomaistiedote on erittäin harvinainen varoituskeino. Se on normaaleja Ilmatieteen laitoksen antamia ennusteita voimakkaampi ja se lähetetään, kun tilanteen ennustetaan mahdollisesti uhkaavan ihmishenkiä.

Vielä viranomaistiedotetta voimakkaampi hätätiedote lähetetään puolestaan silloin, kun tilanne aiheuttaa ihmishengelle välitöntä vaaraa.

Ilmatieteen laitos antoi viime kesänä vaarallisista ukkosista kesän aikana yhdeksän ns. muuta viranomaistiedotetta.

Ajan tasalla olevat varoitukset ja lisätiedot löytyvät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Varoituskartta:
www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

 

Lue myös nämä

X