Tilaa
Uutiset

IL: Valpas venesataman vartija pysäytti varkaat

26.10.2010

KirjoittajaKiti Westerback

Otsolahti

Iltalehti kertoo neljän virolais- ja yhden latvialaismiehen joukkion tehtailleen kesäkuussa perämoottorivarkauksia Espoossa ja Helsingissä.

Miehet jäivät kiinni Tapiolan Otsolahden venesataman lähellä maanantain 7.6. vastaisena yönä. Venesataman vartija osasi pitää silmällä Finnmaster 520 -venettä, jonka perämoottoria miehet olivat yrittäneet anastaa jo viikkoa aiemmin.

Tilanne sai alkunsa, kun vartija näki, että kolme tummiin pukeutunutta miestä oli veneen ympärillä. Nähdessään vartijan kolmikko paineli karkuun. Vartija juoksi miesten perässä metsään. Hän valaisi metsikköä voimakkaalla taskulampulla, jonka keila paljasti kolme maata vasten painunutta miestä.

Vaikka kolmikko pinkaisi uudestaan karkuun, hetkeä myöhemmin paikalle saapunut koirapartio löysi yhden miehistä.

Tutkinnassa selvisi, että viisikko oli varastanut kolme muutaman tuhannen euron arvoista perämoottoria, jotka löytyivät metsäkätköstä Järvenpään Kilontien läheltä.

Varkaudet suunnitteli kaksi Suomessa asuvaa virolaismiestä, jotka opastivat etelästä saapuneet kaverinsa sopiviin venesatamiin. Tekijöistä useimmat ovat kotoisin Tarton suunnalta.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi kyseiset Helsingissä ja Keravalla asuvat 24-vuotiaat miehet vuoden pituiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Kolme muuta miestä selvisivät ehdollisella.

Poliisi muistuttaa omaisuuden suojaamisen ja lukitusten tärkeydestä, sillä syksyn pimeät illat ja yöt houkuttelevat vorot liikkeelle. Tärkein keino ennalta estää anastuksia on huolehtia siitä, että perämoottorit on lukittu tai säilytyksessä muuten hyvin lukitussa tilassa. Jos perämoottori on kevyt kuljettaa, on parasta kuljettaa moottori aina mukana kotiin.

Toinen tehokas keino ennalta estää varkauksia on venerantojen omaehtoinen valvonta. Valvonnan yhteydessä saadaan usein havaintoja venerannoilla ja venesatamissa asiattomasti liikkuvista henkilöistä ja ajoneuvoista.

Nämä kansalaishavainnot ovat poliisille usein ensiarvoisen tärkeitä varkaiden jäljille pääsemiseksi.

Asianmukaisen lukituksen ja säilytysturvallisuuden lisäksi veneiden ja perämoottorien tunnistetiedot (valmistenumero ja runkonumero) on syytä tallentaa tavalla tai toisella muistiin, sillä järeäkään lukitus ei aina estä veneen tai moottorin anastusta.

Tunnistetietoja tarvitaan, koska moottorin merkki ja malli eivät välttämättä aina riitä yksilöimään aukottomasti omaisuutta, jota varkaiden hallusta tavataan.

Veneeltä poistuessa on syytä ottaa mukaan helposti irrotettavat elektroniset laitteet ja jos venettä säilytetään trailerilla, on huolehdittava myös trailerin lukituksesta sekä veneen lukitsemisesta traileriin.

Lähde: Iltalehti ja Poliisi

Lue myös nämä

X