Tilaa
Huolto

Huolto: Vesivessan remontti – Kun hätä on suurin

Vesivessa on veneen mukavuusvaruste, mutta vain silloin kun se toimii moitteetta. Huolto on onneksi helppoa ja pienellä suunnittelulla jopa suhteellisen siistiä puuhaa.

04.02.2022

Kirjoittajaja kuvat Matti-Pekka Falck

Jabscon vesivessa oli toiminut Bavaria 36 -purjeveneessä useita vuosia hyvin ja luotettavasti. Kun ongelmat alkoivat, niistä ei tahtonut tulla loppua lainkaan. Oli tullut perusteellisen huollon aika.

Vessojen yleisimmät murheet liittyvät kolmeen asiaan. Ensimmäiseksi tulevat erityyppiset tukokset putkistoissa. Niitä voi ehkäistä tehokkaasti käyttämällä pelkästään vene- ja karavaanarikäyttöön valmistettua nopeasti hajoavaa wc-paperia. Toisena haasteena ovat ongelmat huuhteluveden pumppauksen suhteen. Vettä tulee yleensä ensin hyvin ja yllättäen sen tulo loppuu tykkänään. Niin kävi tässäkin tapauksessa. Kolmantena haasteena on vaivalla kulhosta ulos pumpatun tavaran pyrkiminen takaisin pyttyyn eli takaisinvirtaus.

Kahteen viimeksi mainittuun murheeseen auttaa perushuolto, joka on huomattavasti mukavampi toteuttaa ennakoivasti – siis silloin kun pytyn kulho on tyhjä ja pohjalla vain helmi puhdasta vettä. Toisessa vaihtoehdossa korjaustarve iskee silloin, kun hätä on suurin. Juuri niin kävi minullekin kesken lomapurjehduksen.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X