Tilaa
Jutut

Historiallista vartiolaivaa kaupataan vaikka kesäasunnoksi – Arvo moninkertaistunut 30 vuodessa

Kun Rajavartiosto luopui Koskelosta vuonna 1986 sen myyntihinta oli 16 000 markkaa, mikä inflaation huomioiden vastaisi nykyrahaksi muutettuna noin 5 100 euroa.

16.04.2018

KirjoittajaJukka Hiiro

Vain runsas viikko sitten Kipparissa uutisoitiin Ruotsin laivaston vanhan risteilijän huutokaupasta, ja nyt huutokaupattavaksi on jälleen ilmestynyt kiinnostava pala suomalaista merihistoriaa.

Huutokaupan kohteena on nimittäin vartiolaivaksi vuonna 1955 valmistunut Koskelo-vartiolaivaluokan nimikkolaiva eli ensimmäisenä valmistunut Koskelo.

Wikipedia tietää kertoa, että Rajavartiolaitos myi nyt huutokaupan olevan Koskelon yksityisomistukseen loppuvuodesta 1986. Jo seuraavana kesänä Koskelo upposi Hangon pohjoispuolella Hästskärin saaren luona. Alus nostettiin ja tuotiin Porvooseen vuonna 1989. Nykyään alus on Lahden satamassa.

Koskelon myyntihinta vuonna 1986 oli vaatimattomat 16 000 markkaa, mikä inflaation huomioiden vastaisi nykyrahaksi muutettuna noin 5 100 euroa.

Teräsrunkoisen aluksen kannet ovat merialumiinia, ja varusteina aluksesta löytyvät muun muassa puulämitteinen sauna sekä takka.

Matkustajalaivana alus on rekisteröity yli 70 hengelle ja huvialuksena peräti 99 hengelle. Pop-kulttuurillista historiaakin aluksella on, sillä Euroviisuvoittaja Lordi saapui Heinolassa Jyrää –konserttiin esiintymään Koskelon kyydillä.

Hinta jo yli 40 000 euroa

Iltapäivällä maanantaina 16. huhtikuuta ”Suomen erikoisimpana matkustajalaivana” kaupan olevan Koskelon hinta oli kohonnut 42 000 euroon. Huutokauppa kestää toukokuun loppuun, ja myyjä on varannut itselleen oikeuden joko hylätä tai hyväksyä korkeimman tarjouksen. Aluksella ei myöskään ole vaihto- tai palautusoikeutta, eikä sille myönnetä takuuta.

Wikipedian mukaan Koskeloa on yritetty myydä myös aiemmin. Vuonna 2014 sen pyyntihinta oli 294 000 euroa, ja vuonna 2016 jo satatuhatta vähemmän eli 196 000 euroa.

Kaikkiaan Koskelo-luokassa oli kahdeksan alusta. Ne olivat Kiisla, Kaakkuri, Kuikka, Koskelo, Kuovi, Telkkä, Tavi ja Kurki. Kolme aluksista lahjoitettiin käytöstä poistettuina Viron rannikkovartiostolle ja viisi myytiin Suomeen.

Koskelo-luokan muista vartioaluksista Kaakkuri, Kuikka ja Telkkä lahjoitettiin aikanaan Viroon, mutta kun Viron rannikkovartiosto luopui Telkästä vuonna 2000, se hankittiin takaisin Kotkaan ja entisöitiin. Kurki ja Kuikka ovat tiettävästi nykyään yksityisomistuksessa Tukholman vesillä, ja Tavi on Aurajoella Turussa. Kiisla puolestaan upposi yksityisomistuksessa talvella 2001-2002.

 

Lue myös nämä

X