Tilaa
Uutiset

Historiaa veistetään hiellä

20.02.2011

KirjoittajaMarkus Varis

Markus Varis

Veneenveistäjän työ on raadantaa, josta on romantiikka kaukana. Ylityöt maksetaan hyvänä mielenä.

Puuveneveistäjät ry:n jäsenten Marko Nikulan ja Jukka Viinikaisen mukaan massatuotettujen muoviveneiden aikakaudella puuvene on yhtä paljon kaunis esine kuin asiakkaalle räätälöity ekologinen käyttökapistus.

Markus Varis

Nikulan näyttelyvene on puuveneosaston perällä, hallissa neljä. Messukävijän mukana tullut pikkutyttö telmii ihastuksissaan tervan tuoksuisen perinneveneen pohjalaudoilla. Tahmeus ei kuulemma haittaa, kotona on samanlaista.

Markus Varis

– Mielenkiinto puuhun ja veneisiin ylipäätänsä. Kouluaikana kiinnostuin perinteisistä veneistä. Niitä olen pääasiassa veistänyt, viidettä vuotta ammattia harjoittava Nikula kertoo veistäjäksi ryhtymisestä.

Veneenveistäjät ovat käsityöläisiä, yrittäjiä. Nikula kertoo, että taantuman jälkimainingeissa työn jatkuvuus on vielä epävarmaa. Oma talous on alalla aina puntarissa, eikä elintaso levene työtä tekemällä.

– Ei se ole minun mielestäni olennaista, että lompakkoon pitäisi mitään kertyä, eikä kerrykään, jos veneitä eläkepäiviin asti veistän, Nikula toteaa.

Kauneudella on korkeampi hinta

Markus Varis

Puuveneenveistäjät ry:n entinen puheenjohtaja, Vallilan Veneenveistämön Jukka Viinikainen on tiukempi mielipiteissään. Hänen mukaansa käsityöstä ei olla valmiita maksamaan sen arvon mukaan.

– Puuveneen kauneutta arvostetaan aina, mutta taloudellinen arvostus ei välttämättä kulje käsi kädessä.

Viinikaisen tunteet heräävät. Halpa teollinen muoviveneiden tuotanto asettaa puuveneille perusteettomia hintaodotuksia. Kulttuurihistoriallisia esineitä tuottava ammattikunta ansaitsisi enemmän taskun pohjalle.

– Jopa koko vene voidaan tehdä viikossa. Meillä menee monta kuukautta, että saadaan edes runko valmiiksi. Eihän Rolls Royceakaan verrata pikkufiatin hintoihin.

Alan epäkohdista huolimatta käsityöläisen mielenlaatu ei ole kadonnut.

– Tästä saa jonkinlaisen tyydytyksen kun jotain saa valmiiksi ja kun näkee että asiakas on tyytyväinen. Kyllä se hyvältä tuntuu.

Markus Varis

Viinikaisen, Nikulan ja muut puuveneenveistäjät löydät hallista neljä.

 

Lue myös nämä

X