Tilaa
Jutut

Helsingin venepaikkavaraukset nettiin vuoden vaihteessa

Helsingin kaupunki aikoo valjastaa tyhjät venepaikat vierailijoiden käyttöön.

04.09.2018

KirjoittajaTomi Peurakoski

KuvaajaJarmo Wright/Otavamedia

Suuri osa Helsingin kaupungin venepaikoista on osan purjehduskaudesta tyhjillään, koska venepaikkojen vuokralaiset ovat usein veneilemässä jopa viikkoja kerrallaan. Nyt Helsingin kaupunki haluaa selvittää yhdessä veneilijöiden kanssa, miten tyhjillään olevat paikat saataisiin hyötykäyttöön.

Helsingin kaupungin merellisen strategian projektipäällikön Minttu Perttulan mukaan Helsinki on saanut kritiikkiä siitä, että Helsingissä on vierasvenepaikkoja liian vähän. Kysyntää olisi paljon enemmän kuin tarjontaa. Kaupunki aikoo nyt kartoittaa halukkuutta ja mahdollisuuksia jo olemassa olevien tyhjien venepaikkojen vuokraamiseen halukkaille. Suunnitelmissa on ”venepaikkojen Air-bnb-tyyppistä toimintaa.”

”Voisimme pilotoida sitä, että kun venekerholaiset ovat itse muissa satamissa, Helsinkiin saapuvat veneilijät voisivat käyttää heidän venepaikkojaan”, Perttula sanoo.

”Helsingin kaupungilla on vahva tahtotila lähteä tätä kehittämään, mutta olemme vielä aika alussa. Vielä ei tiedetä, miten tämä lähtee käyntiin.”

Edetä aiotaan pienin askelin. Esimerkiksi turvallisuus on tärkeä ottaa huomioon, sillä kaikilla venepaikoilla ei ole esimerkiksi yöpyminen sallittu. Kokeilu toteutetaan muutamassa Helsingin kaupungin satamassa. Myös yksityiset venekerhot ovat ilmaisseet kiinnostuksensa liittyä mukaan kokeiluun.

Kokeilu voitaisiin Perttulan mukaan aloittaa ensin joidenkin venekerhojen kanssa, joiden laituripaikat soveltuvat hyvin vuokraukseen ja esimerkiksi yöpymiset ja kerhon portin avainasiat saataisiin näppärästi hoidettua.

”Alustavissa tunnusteluissa he [venekerhot] ovat suhtautuneet asiaan varovaisen myönteisesti. Mutta miten se sitten käytännössä toimii, on asia erikseen”, Perttula sanoo.

Jotta tällainen palvelu saataisiin toimivaksi, koko venepaikkavarausjärjestelmä on saatava digitaaliseksi. Tähän saakka venepaikkoja on haettu toimittamalla paperinen hakulomake henkilökohtaisesti venepaikkojen asiakaspalveluun Kisahallille.

Vene Helsingissä -hankkeen projektipäällikkö Suvi Ervamaa kertoo, että Helsingin venepaikka- ja talvisäilytyspaikkavaraukset siirtyvät verkkoon vuoden vaihteen tienoilla. ”Nykyisen järjestelmän ongelmat on Helsingin kaupungilla vahvasti tiedostettu. Sen takia pyrimme sähköistämään tämän haun mahdollisimman ripeästi”, Ervamaa kertoo. Pidemmällä tähtäimellä myös venepaikkojen maksaminen siirtyy verkkoon.

”Myös kaupungin venepaikkojen asiakaspalvelun viestintää parannetaan. Siirrymme esimerkiksi paperisista kirjeistä asteittain sähköpostiin ja tekstiviesteihin.”

Lue myös nämä

X