Tilaa
Uutiset

Helsingin rantavesien siivous alkaa

11.04.2024

Kirjoittajaveneen toimitus

Helsingin merellinen siivouskausi alkaa 11. huhtikuuta, kun rakentamispalveluliikelaitos Staran Lippo-vene lähtee puhdistamaan rantavesiä kotisatamastaan Lauttasaaressa. Roskaa merestä liukuhihnalla kauhovan Lipon voi aiempien vuosien tapaan nähdä päivittäin puhdistamassa Kauppatorin satama-aluetta.

Vapun jälkeen kaikki Staran veneet ovat vesillä ja liikkuvat viikkosuunnitelman sekä paikallisen tarpeen mukaan. Esimerkiksi Kauppatorin kolera-allas puhdistetaan päivittäin, Hakaniemen ranta sekä Herttoniemen satama-altaat viikoittain.

Staran meri- ja saaristoaluepalveluissa on käytössä viisi venettä ja luontopalveluissa kolme venettä. Alukset ovat kestäviä ja monikäyttöisiä. Yksittäinen alus voi olla vesillä jopa 40 vuotta.

Stara on kehittänyt aluksiaan vastaamaan töissä havaittuihin tarpeisiin. Esimerkiksi Lippo ja Haavi II keräävät roskia merivedestä Staran kehittämän nostoliukuhihnan avulla. Alusten ominaisuuksia mietitään myös huolella jo tilausvaiheessa. Esimerkiksi Haavi II -aluksen syväys on matala ja siinä on vesijetti, joten alus mahtuu kulkemaan siltojen alta ja sillä on helppoa rantautua saariin. Kaikki Staran alukset ovat öljyntorjuntavalmiudessa

Viime kesänä kerättiin vajaat 100 kuutiometriä roskaa pääkaupungin rantavesistä.

Staran alukset Haavi III (kuvassa) ja Lounaistuuli ovat vesillä aina jäiden tuloon saakka.

Lue myös nämä

X