Tilaa
Uutiset

Helsingin rannoilta löytyi rutkasti roskaa ja hylättyä tavaraa

Staran kuusi venettä lasketaan vesille huhti–toukokuussa ja nostetaan talviteloille marras–joulukuussa. Viime vuonna viimeisin vene nostettiin telakalle joulukuun alussa.

30.01.2023

Kirjoittajatomi peurakoski

Helsingin kaupunki keräsi reilut sata kuutiometriä roskaa pääkaupungin rantavesistä viime kesänä.

Aiempiin kesiin verrattuna merestä nostettiin huomattavan paljon enemmän sähköpotkulautoja ja kaupunkipyöriä kuin aikaisemmin. Myös yksi hylätty auto haettiin pois autottomasta Vartiosaaresta.

Kerätyssä jätteessä näkyy, millaisia säitä kesällä on ollut. Kuumilla keleillä ihmiset viettävät tavallista enemmän aikaa rannoilla ja merellä. Silloin roskien joukossa korostuvat esimerkiksi kertakäyttöastiat, Staran saaristopäällikkö Juha Puumalainen sanoo.

Viime vuonna merestä kerättyä jätettä kertyi jonkin verran vuoden 2021 kesää vähemmän. Tähän vaikutti pitkään jatkunut talvi, jolloin vesille päästiin hieman tavanomaista myöhemmin.

Kerätystä jätteestä muovia ja puuta oli molempia 30 kuutiometriä sekä metallia 7 kuutiometriä. Loppumateriaali, noin 35 kuutiometriä, oli orgaanista jätettä.

Stara hoitaa puhtaanapidon lisäksi kesäisin saariston jätehuollon sekä tarkistaa parin viikon välein kaupungin parisataa pelastuspostia, joissa sijaitsevat pelastusrenkaat, heittoliinat, tikkaat ja veneet.

Staralla on yhteensä kuusi venettä: Haavi II, Haavi III, Lippo, Natura, Ra-Pu ja Lounaistuuli. Ensimmäiset veneet nostetaan talviteloille marraskuussa ja loput joulukuun alkuun mennessä. Staran kaikki alukset ovat mukana myös öljyntorjuntavalmiudessa, ja henkilöstö on koulutettu öljyntorjuntaan kolmivuorotyössä yhdessä pelastuslaitoksen kanssa.

Helsingin kaupungin tavoite on lisätä ranta- ja vesialueiden käyttöä. Helsingin kaupungin rakentamisliikepalvelulaitos Staran ympäristönhoitoyksikkö edistää tavoitteeseen pääsyä pitämällä huolta luonnonsuojelu- sekä ulkoilu- ja virkistysalueista niin maalla kuin merellä.

Lue myös nämä

X