Tilaa
Jutut

Helsingin kaupunki lupailee jatkoa Verkkosaaren talvisäilytysalueelle

Helsingissä kunnalliset talvisäilytyspaikat ovat väistämättä katoamassa. Verkkosaaressa talvisäilytys saa sittenkin jatkua, mutta supistettuna.

04.03.2024

KirjoittajaMarkus Ånäs

Yllättäväksi voi sanoa Helsingin kaupungin kaavapäätöstä, jossa Verkkosaareen on puistoalueelle piirretty veneiden talvisäilytysalue.

Verkkosaari on ollut keskiössä Helsingin kurjistuvassa talvisäilytysaluetilanteessa. Se on yksi koko maan suurimmista veneiden kunnallisista talvisäilytysalueista, mutta sitä uhkaa sulkeminen, kun Kalasataman alueen rakentaminen etenee 2020-luvun puolivälin jälkeen pohjoisimmille osille.

Koska maa on Verkkosaaren alueella hyvin alavaa ja epästabiilia täyttömaata, ei nykyisen talvisäilytyspaikan alueelle ole voinut kaavoittaa asuinrakentamista kuin pienelle osalle pohjoista kenttää. Siitä huolimatta alkuperäisissä suunnitelmissa koko talvisäilytysalue oli merkitty poistettavaksi. Lopulta valtuustossa hyväksyttyyn Hermanninrannan asemakaavaan päätyi piirustus, jossa puistoalueelle on yhä osoitettu veneiden talvisäilytystä.

Tuleva alue kattaa ison osan nykyisestä itäisestä kentästä, mutta koko läntinen alue poistuu.

”Neliöitä vähentyy alueelta jatkossa noin 56 prosenttia”, kertoo Helsingin kaupungin venesatamapäällikkö Ari Maunula.

Periaatteessa koko nykyinen alue olisi voinut olla myös jatkossa varattu veneiden säilytykselle, sillä suurimmalle osalle nykyistä aluetta ei jatkossa tule yhtään mitään.

”Iloitaan nyt kuitenkin tästä. Se, että jotain saatiin jäämään, tuntuu hyvältä”, Maunula sanoo.

Kaavan selostuksessa kerrotaan, että aluetta on tarkoitus kehittää asukkaiden virkistyskäyttöä varten.

”Venesäilytysalue sijaitsee jatkossa keskellä puistoa, eikä sitä rajata aidoilla. Se tulee rinnastumaan esimerkiksi Kaivopuiston säilytysalueeseen, joka pitää tyhjentää kesäksi telakointitarvikkeista.”

Nykyiset sopimukset alueen toimintaa hallinnoivien veneseurojen kanssa ovat tänä vuonna katkolla. Maunula lupailee niille jatkoa.

”Uskon, että voimme tehdä uuden parivuotisen vuokrasopimuksen.”

Toiminta nykyisellä kenttäalueella loppunee noin viiden vuoden päästä, Maunula arvelee. Toistaiseksi rakentaminen ei ole vielä edennyt Hermanninrantaan maaperätutkimuksia enempää; ”Hermanninrannan alueella esi- ja kadunrakentamistoimet pyritään käynnistämään syksyllä 2024”, kaupunki tiedotti tammikuussa.

Kaupungin virkahenkilöiden työ on tällä hetkellä epätoivoista: alueet poistuvat käytöstä yksi toisensa jälkeen. Veneitä on vielä toistaiseksi kyetty siirtämään tiivistämällä toimintaa, mutta nyt myös se keino on poistumassa – jäljelle ei ole jäämässä juuri yhtään mitään alueita.

”Helsinki rakentuu täyteen nyt. Poliitikkojen pitää tehdä linjaus, onko veneiden talvisäilytyksen tarjoaminen kaupungin tehtävä”, näkee Helsingin kaupungin ulkopalvelupäällikkö Stefan Fröberg.

”Jos poliitikot eivät osoita alueita tulevissa kaavoissa veneiden talvisäilytykselle, se palvelu loppuu itsestään. Väliaikaisia tiloja ei jatkossa enää ole.”

Tämä läntinen osa Verkkosaaren talvisäilytysalueesta tulee kaavan mukaan poistumaan. Kaupunki ei ole vielä tehnyt suunnitelmia, poistuvatko jotkut veneseurat vai niistetäänkö kaikilta paikkoja tasaisesti.

Lue myös nämä

X