Tilaa
Uutiset

HELCOMin vuotuinen öljyntorjuntaharjoitus tänä vuonna Liettuassa

23.08.2010

KirjoittajaKiti Westerback

itämeri

Itämeren maiden öljyntorjunta-alukset ja asiantuntijat kokoontuvat HELCOMin vuotuiseen öljyntorjuntaharjoitukseen 24. elokuuta Liettuan Klaipedaan harjoittelemaan yhdessä ison öljyvahingon torjuntaa merellä.

Suomesta harjoitukseen osallistuu Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Merikarhu Suomenlahden merivartiostosta ja Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijoita.

Kyseessä on vuosittain järjestettävä Itämeren suojelusopimuksen mukainen ns. Balex Delta -harjoitus. Harjoituksia on järjestetty vuodesta 1989.

Harjoitukseen odotetaan tänä vuonna kymmentä suurta ja lukuisaa määrää pienempiä öljyntorjunta-aluksia kahdeksasta maasta. Myös EU osallistuu harjoitukseen Euroopan Meriturvallisuusviraston (EMSA) öljyntorjunta-aluksella.

Eri maista tulevat tarkkailijat seuraavat harjoituksen sujumista. Suomen ympäristökeskuksesta harjoitukseen osallistuu tarkkailijoina kaksi asiantuntijaa.

Harjoituksessa Itämerenmaiden öljyntorjunnan yhteistyökykyä testataan kuvitteellisessa tilanteessa, missä 100 000 tonnin öljytankkeri on lastattu raakaöljyllä Liettuassa ja se ajaa karille Klaipedan edustalla.

Mereen pääsee 9 000 tonnia öljyä ja se pyritään saamaan talteen öljyntorjunta-alusten keruu- ja puomitusyhteistyöllä ennen kuin se ajautuu rannalle.

Harjoituksen yhteydessä testataan myös kansainvälisiä hälytysyhteyksiä.

Kuva: Jarmo Vehkakoski
Lähde: Rajavartiolaitos

 

Lue myös nämä

X