Tilaa
Arvostelut

Koillisväylä

03.04.2015

KirjoittajaAri Inkinen

KustantajaAuditorium
Antikvariaateista

”Nordenskiöld on maailman tunnetuin suomalainen tiedemies. Sellainen hänestä tuli jo elinaikanaan. Koillisväylän purjehtiminen oli koko maailmaa kiehtova sankariteko.”

Epäilemättä A. E. Nordenskiöld aikanaan loi mittasuhteet suomalaiselle tutkimusmatkailulle. Koillisväylän läpi purjehtiminen ensimmäisenä maailmassa oli melkoinen temppu.

Nyt saman tempun, joskaan ei aivan ensimmäisinä eikä purjehtien, ovat tehneet toimittaja, tietokirjailija Heikki Haapavaara ja valokuvaaja Jarmo Vehkakoski. He matkasivat suomalaisella monitoimimurtaja Nordicalla Alaskan Deadhorsesta Norjan Kirkkoniemeen 6 000 arktista kilometriä.

Arktinen maailma on tällä hetkellä maailman mielenkiinnon kohteena. Valtavat luonnonrikkaudet, joiden hyödyntäminen on enemmän jään kuin kiven takana vetävät puoleensa niin valtioita kuin monikansallisia yritysjättiläisiä. Heikki Haapavaara on seurannut pohjoisen tapahtumia koko kirjoittajauransa ajan, eikä vähiten nykyisessä työssään Kauppalehti Option toimittajana. Se näkyy kirjan tekstissä.

Koillisväylä on erinomainen päivitys arktisen alueen nykyisyyteen ja tulevaisuuteen, ei vähiten maailmanpoliittisen jännitteen takia. Se on myös kutkuttava lukukokemus. Jarmo Vehkakosken valokuvat tekevät olosuhteet ja matkan tunnelman kauniilla tavalla konkreettiseksi myös heille, jotka eivät mailmanpolitiikkaa seuraa.

 

Lue myös nämä

X