Tilaa
Arvostelut

He tekivät laulun

16.11.2023

Kirjoittajalauri kaira

He tekivät laulun – Oolannin sodan soiva tarina

Ja se Oolannin sota -laulu lienee yksi tunnetuimmista kevyistä rallatuksista, jota jokainen on todennäköisesti laulanut jossain vaiheessa elämäänsä, joko alkuperäisellä tai sitten muunnetulla sanoituksella. Iloinen hurraa-huudoin ryyditetty kappale on tarttuva ja sitä on laulettu niin kouluissa, yhteislaulutilaisuuksissa ja monissa muissa yhteyksissä. Sävellyksen sanoituksen ja melodian syntytarina ovat olleet kuitenkin hämärän peitossa pitkään. Vasta Pirjo-Liisa Niinimäen ja Jerker Örjansin useamman vuoden työn jälkeen monivaiheinen tarina laulun takaa on vähitellen paljastunut.

”He tekivät laulun – Oolannin sodan soiva tarina” kertoo nyt kaikille, miten kappaleen sanoitus ja melodia syntyivät ja millaisissa oloissa. Teoksen keskiössä ovat Suomen krenatööritarkk’ampujapataljoonan sotilaat ja heidän kokemuksensa sekä matkansa Turusta Ahvenanmaan kautta vankeuteen Englantiin 1850-luvulla.

Laulusta kertova teos, joka käsittelee menneisyyttä sanoituksen ja sävellyksen kautta ei ole ensimmäinen, mutta se on ehdottomasti yksi parhaista viime aikoina julkaistuista. Niinimäen ja Örjansin kertomus menneestä etenee kiehtovalla ja vetovoimaisella tavalla sitomalla Oolannin sota-laulun sanoituksen osaksi suomalaisten sotilaiden vaiheita Krimin sodan melskeissä. Yhdessä hyvin kirjoitetun tekstin kanssa teoksen laaja kuvitus piirtää lukijan eteen mielenmaiseman, josta on vaikea päästää irti, kun lukemisen on aloittanut.

Tekijät Pirjo-Liisa Niinimäki & Jerker Örjans
Kustantaja Vastapaino
Hinta 28,95 €

suomalainen.com

Lue myös nämä

X